CUVÂNTUL CITITORULUI. În memoria lui Pesamosca, Apel Comemorativ pentru Acad. Prof. Dr. Alexandru Pesamosca

CUVÂNTUL CITITORULUI. În memoria lui Pesamosca, Apel Comemorativ pentru Acad. Prof. Dr. Alexandru Pesamosca

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

 În memoria lui Pesamosca, Apel Comemorativ pentru Acad. Prof. Dr. Alexandru Pesamosca

Către noul Ministru al Sănătății;

Către Guvernatorul Băncii Naționale a României;

Către Primarul General al Capitalei;

Către Directorul General al Romfilatelia;

Către Directorul General al Operei Comice pentru Copii.

Subsemnatul Dan Țăpligă, intelectual bucureștean și fost pacient pesamoscian în 1961, fac apel public către dumneavoastră, distinși leaderi ai Sănătății, ai Băncii Naționale, ai administrației publice și ai unor instituții de artă, pentru a încuviința alocarea unor sume necesare marcării, cum se cuvine, a memoriei valorii academicianului profesor universitar doctor chirurg pediatru Alexandru Pesamosca, acum, la apropiata comemorare a cinci ani de când nu mai este printre noi.

Ilustrul savant medic Alexandru Pesamosca s-a născut în orașul Constanța, la 14 martie 1930, a consultat sute de mii de copii suferinzi, a operat 50.000 de pacienți (salvând cazuri declarate inoperabile), a predat studenților, a conferențiat în context de nivel înalt, a trăit duhovnicește într-o rezervă de spital până la moarte și, din 1 septembrie 2011, odihnește în pământul Bisericuței Spitalului său (de muncă și rugă) „Marie Curie” din București.

De remarcat, în medicina practicată și în viața sărbătoritului nostru, trei aspecte unice și duhovnicești, apostolic medicale:

1-Într-o epocă atee, minunile mâinilor pesamosciene i-au făcut pe părinții copiilor salvați să-l poreclească, pe doctor, Îngerul Copiilor, iar cei mici să se familiarizeze cu el, numindu- l Tata Pesi.

2-Nu a primit atenții financiaremateriale, căutând să aibă ca model pe Sfinții doctori fără de arginți.

3- L-a preocupat, permanent, relația cu Dumnezeu-doctorul sufletelor și al trupurilor, precum și locația vieții lui veșnice, fapt ce l-a determinat să ctitorească prima biserică de spital, de după 1990, dorind a fi înmormântat în curtea ei, pentru a fi cu fața spre blocul operator, proorocire ce i s-a îndeplinit (nici chiar regii României nu sunt înmormântați în curtea palatelor lor).

Ca unul dintre copiii operați și salvați, în 1961, de Îngerul Copiilor- Tata Pesi, am responsabilitatea Micului Prinț, pentru floarea sufletului acestui ortodox chirurg fără de arginți. Din 2011, am încercat să-l pomenesc prin mijloace mass-media: conferințe, emisiuni tv și articole în presă.

Textele și acțiunile mele de promovare postmortem a savantului au convins pe unii factori de decizie, din București, să îi ridice un bust (nereușit, după părerea mea), să îi dedice un portret votiv în bisericuța de ctitorie, iar la Constanța, să dea numele lui unei străzi oarecare (nu strada domiciliului său).

Dar a venit timpul să facem mult mai multe pentru acest tămăduitor român, viitor posibil sfânt canonizat. Astfel, propun următoarele inițiative, în organizarea și desfășurarea cărora doresc să fiu direct implicat (voi pune în dreptul fiecărei propuneri, litera adresantului de la începutul apelului meu):

a) a se realiza, anual, un simpozion medical cu numele savantului și o medalie omagială; un nou spital de urgență sau actualul Spital de Copii Grigore Alexandrescu să se numească Spitalul Dr. Alexandru Pesamosca; să se publice o carte despre medicina și viața chirurgului;

b) să se tipărească o emisiune numismatică, fie ca medalie, fie ca monedă de aur, de către BNR; c) punerea (de urgență) în operă a unui inedit spectacol aniversar (după modelul comemorărilor Marioarei Murărescu, ale lui Marin Constantin etc.), cu orchestră simfonică-cor de copiirecitatori- filme documentare-revistă program-expoziție de imagine-pelerinaj la mormânt; a i se da titlul postmortem de Cetățean de Onoare al Capitalei; a se numi Strada dr. A. Pesamosca, o stradă din jurul Spitalului Marie Curie-București, după modelul parcului unui jurnalist român de origine italiană- Luigi Cazzavillan-să se construiască un parc de copii care să poarte numele său, iar în mijlocul parcului să fie un monument de mărime naturală (de tipul statuii lui M. Kogălniceanu), personajul principal fiind în mers, având în brațe un prunc bolnav pe care- l duce la sala de operații, iar de mână un copil salvat, mergând pe picioarele lui (monument care să fie transpus în metal, după conceptul meu, de sculptorul colonel Valentin Tănase);

d) tipărirea unei emisiuni filatelice, o coliță timbrată cu chipul doctorului Pesamosca;

e) conceperea unui film artistic (text, regie, distribuție, difuzare) despre Apostolatul medical al Îngerului Copiilor;

f) scrierea unui libret de operetă pentru copii cu titlul Îngerul Copiilor (după modelul Gepetto și Pinochio), compoziția ei muzicală, regia ei, distribuția actorilor lirici și punerea ei în scenă etc.

Îmi exprim speranța că Apelul meu va găsi înțelegerea și susținerea necesară atât din partea destinatarilor lui, căt și a cititorilor ziarului, foști studenți ai profesorului, foști colegi ai lui de muncă, foști pacienți pesamoscieni, foști operați de dr. Pesamosca sau părinți bucurați de salvarea copilului lor de către marele chirurg și, drept urmare firească, inițiativele vor deveni realitate.

Dan Țăpligă