CUVÂNTUL CITITORULUI. Doamnă Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

CUVÂNTUL CITITORULUI. Doamnă Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Doamnă Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

În ceea ce privește prăpădul care s-a făcut prin tăierea masivă a pădurilor, nu cred că trebuie să fie aruncată vina numai asupra propietarilor și să fie absolvită Romsilva. Astfel de tăieri s-au făcut în mai multe feluri. La început datorită Legii nr. 18, a lui Petre Roman, au primit terenuri împădurite și unii oameni care nu au avut niciodată în propietate teren de pădure, așa că s-au grăbit să taie cu rasul, adică tot. Apoi au apărut afaceriștii cu gatere, și nu numai, care au cumpărat de la propietari, uneori înșelându-i, apoi prin licitații aranjate, și au tăiat tot. Acești samsari aveau trecere la ocoalele silvice și li se aproba marcarea foarte repede, pe când un propietar mic era purtat pe drumuri și amânat mereu, când era vorba să i se marce câțiva metri. Acești afaceriști erau, deseori, mână îm mână cu unii de la Romsilva, care nu sunt mielușei, ci lupi în blană de oaie.Desigur, nu generalizez, nu mă refer la toți lucrătorii de la Romsilva, doar la unii. Miniștrii poate ar trebui să mai bată odată România la picior și să vadă ce case și ce mașini au unii lucrători de la Romsilva! Desigur, nici toți propietarii nu sunt la fel și îbntre ei găsim uscături. Eu am prins vremea când părinții și bunicii noștri iubeau pădurea și o îngrijeau ca pe ochii din cap. Nu tăiau decât arborii bătrâni și bolnavi, asta da dovadă de patriotism! O altă problemă ce aș avea să v-o semnalez este cea a propietarilor ce au terenuri forestiere în Parcul Național Călimani. Eu și frații mei deținem acolo 9 ha, dar alături de noi mai sunt un număr mare de propietari (anexez copia cu semnăturile unora dintre ei, în nr. De 40 ). Pentru că sunt terenuri cu destinație specială și nu pot fi folosite de propietari, Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic are două articole:

- Art. 97, alin (1) lit.A prevede asigurarea de la bugetul de stat a costurilor administrării, precum și a serviciilor silvice pentru fondul forestier propietate privată a persoanelor fizice și juridice.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Art. 97, alin (1) lit. B prevede acordarea de compensații reprezentând contravaloarea produselor nerecoltate ca urmare a funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă.

Cu toate aceste prevederi, am fost obligați de Ocolul Silvic Vatra Dornei să achităm anual costul taxei de pază, iar compensații am primit doar pe anii 2008 și 2009. De atunci am adresat numeroase petiții către instituțiile statului (Președinție, Guvern, Avocatul Poporului, Ministerul Midiului etc) de la care am primit răspunsuri, dar nici o rezolvare (putem trimite copii). După un timp am refuzat să mai plătim taxa de pază, deoarece terenul deținut de noi are doar 9 ha în Parcul Național Călimani și unul de 4,5 ha în afara parcului, deci sub limita de 30 ha până la care statul ar trebui să achite taxa de pază, conform legii. Deși n-am primit compensații, am fost mereu somați și amenințați de Ocolul Silvic și Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic Suceava să achităm costurile taxei de pază. Am fost amenințați cu trimiterea în judecată și cu amendă. Suntem cetățeni de bună credință ai acestei țări și știm bine care este rostul și valoarea pădurilor și nu dorim distrugerea lor, dar ne întrebăm de ce ne este călcată în picioare demnitatea prin amenințări?

Noi trebuie să respectăm legile statului, dar statul nu trebuie să respecte propriile legi, în raport cu cetățenii săi?

Cu considerație, Ortansa Șlincu, Vatra Dornei

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori