Ce înseamnă „rizz”, desemnat cuvântul anului 2023 de Oxford

Ce înseamnă „rizz”, desemnat cuvântul anului 2023 de Oxford Cuvântul anului 2023, desemnat de Oxford, semnifică capacitatea unei persoiane de a seduce. Sursa Foto: Dreamstime

În 2015, cuvântului anului a fost un emoticon care râde cu lacrimi, în 2016 a fost „post-truth”, în 2018 a fost „toxic”, iar în 2021 „vax”.

Oxford University Press a desemnat „rizz” drept cuvântul anului 2023. „Rizz” subliniază popularitatea unui termen folosit de Generația Z pentru a descrie capacitatea cuiva de a atrage sau a seduce o altă persoană.

Cuvântul câștigător a bătut celelate cuvinte nominalizate, ca „swiftie” (un fan entuziast al cântăreței Taylor Swift), „situationship” (o relație romantică sau sexuală informală) și „prompt” (o instrucțiune dată unui program cu inteligență artificială) în decizia anuală a experților de la editorul dicționarului englezesc Oxford.

Cei patru finaliști au fost selectați și nominaizați pentru un vot public, iar câștigătorul a fost anunțat luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce semnifică cuvântul anului?

Se crede că „rizz” provine de la mijlocul cuvântului „charisma” (carismă)  și poate fi folosit ca verb, cum ar fi a „rizz up” sau a discuta cu cineva, a spus editorul.

„Vorbește despre modul în care generațiile mai tinere definesc limbajul pe care îl folosesc”, a spus editorul citat de AP News.

„De la activism la întâlniri și cultură mai largă, pe măsură ce generația Z are un impact mai mare asupra societății, diferențele de perspective și stilul de viață se manifestă și în limbaj”.

Cuvântul anului 2022 a fost asociat cu lenea și stilul sedentar de viață din perioada carantinei globale.

Cuvântul anului 2022 a fost asociat cu lenea și stilul sedentar de viață din perioada carantinei globale. Sursa Foto: Dreamstime

Ce cuvinte au fost premiate în anii precedenți?

Anual, Oxford University Press desemnează cel mai interesant cuvânt folosit în limba engleză. În 2015 a fost emoticonul care râde cu lacrimi, iar în 2016 a fost desemnat „Post-Truth” în contextul alegerilor tensionate din America și a credibilității presei, urmând de „youthquake” datorită implicării tinerilor în activism social și protestele #RESIST.

În 2018, a fost desemnat cuvântul „TOXIC”, destinat persoanelor bigote care folosesc libertatea de exprimare în scopul discriminării rasiale și sexuale, în 2019 „climate emergency” datorită implicării tinerilor în activismul climatic și ecologist, în vreme ce 2020, în contextul pandemiei și dezastrelor climatice, a fost desemnat „anul cuvintelor fără precedent”.

În 2021, cuvântul anului a fost „VAX” în contextul vaccinării în masă împotriva COVID-19, iar în 2022 a fost „goblin mode”, semnificând „un tip de comportament pentru o persoană leneșă, neglijentă, lacomă, și care respinge normele sau așteptările sociale".