Update. Cutremur tare în România, duminică seara. Zona în care s-a produs e neobișnuită

Update. Cutremur tare în România, duminică seara. Zona în care s-a produs e neobișnuită Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Un cutremur destul de tare a zguduit România, duminică seara. Seismul a fost resimțit și la București.

Update - Institutul Național pentru Fizica Pământului a revizuit datele privitoare la cutremurul de duminică seara. Astfel, magnitudinea seismului a fost, de fapt, de doar 4,1 pe scara Richter, în timp ce adâncimea a fost revizuită de la 45 la doar 30 de kilometri.

În ziua de 18.09.2022, 20:55:20 (ora României), s-a produs în MUNTENIA, DAMBOVITA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.2, la adâncimea de 45.434 km.

Cutremurul s-a produs la 48km NV de Ploiesti, 56km NE de Pitesti, 58km S de Brasov, 93km NV de Bucuresti, 126km SE de Sibiu, 147km N de Ruse, 160km NE de Craiova, 195km SV de Bacau, 198km V de Braila, 206km V de Galati, anunță INFP. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim că în urmă cu cinci zile, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richter.  Seismul a avut intensitate II şi s-a înregistrat la adâncimea de 146 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 57 km est de Braşov, 71 km nord de Ploieşti, 121 km sud de Bacău, 125 km nord de Bucureşti, 133 km vest de Brăila şi 134 km vest de Galaţi.

Cutremurele mici și dese pot prevesti un seism devastator 

Experții susțin că frecvența cutremurelor, dar și intensitatea scăzută a acestora pot prevesti un seism major, în contextul în care cutremurele mici nu pot elibera energiile de sub pământ care ar putea să erupă într-o zi. Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice, iar atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând orașe întregi porovocând moartea a mii de oameni. Experții au mai precizat că seismele „tăcute” pot dura zile sau chiar luni de zile, fiind inofensive. Cu toate acestea, cutremurele majore țin doar câteva zeci de secunde, dar produc dezastre inimaginabile.

Cel mai puternic seism produs în România a avut loc în 1802, în zona Vrancea. Acesta a avut 7,9 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri. Unda de șoc s-a resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.

Cutremurul din 1802 a ținut 2 minute și 30 de secunde, iar Bucureștiul a fost grav afectat, zeci de clădiri fiind distruse.