Locuitorii din Popești-Leordeni, speriați de zgomotele produse de demolarea furnalelor IMGB. Praful a acoperit orașul

Locuitorii din Popești-Leordeni, speriați de zgomotele produse de demolarea furnalelor IMGB. Praful a acoperit orașul

Locuitorii oraşului Popeşti-Leordeni şi din zona apropiată din Sectorul 4 au resimţit, vineri seară, o undă de şoc în urma demolării cu explozibil a unor furnale pe platforma industrială IMGB.

„Vă aducem la cunoștință că vineri, ora 19.00, va avea loc demolarea controlată cu explozibil a șase coșuri de fum situate în incinta IMGB, în zona dintre Poarta 1 și Poarta 2. Vă asigurăm că, în afara unui zgomot la detonarea încărcăturilor explozive, nu se va sesiza din partea dvs. niciun alt efect al lucrărilor de demolare”, se arăta într-un comunicat al responsabililor cu demolarea.

În acest context, momentul exploziei a fost resimțit de locuitorii din zona ca un cutremur. Mai mult decât atât, după câteva minute, o bună parte a orașului Popești-Leordeni a fost cuprinsă de un nor gros de praf. „Mulțumim celor care au mințit că nu simțim disconfort. Și bloc zguduit și praf (...) Doar un mic zgomot și puțin cancer”, sunt doar câteva dintre comentariile locuitorilor pe rețelele de socializare, informează Agerpres.

Demolare controlată la IMGB

Șase coșuri de fum din incinta IMGB au fost detonate controlat cu explozibil în această seară. Locuitorii din zonă au fost îndemnați să evite circulația pietonală și rutieră și să nu se sperie de zgomotele exploziilor. IMGB a fost construită în București în 1963 și făcea parte din politica industrializării forțate impusă de comuniști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uzina producea utilaje și piese grele complicate, cum ar fi prima turbină de 700 MW pentru Centrala nucleară de la Cernavodă, sau cilindri pentru laminoarele combinatului siderurgic de la Galați, cu o greutate de 150 de tone. În prezent, nu a mai rămas aproape nimic din uzina care a fost construită în timpul lui Nicolae Ceaușescu. Înainte de anii 1990, pe platforma IMGB lucrau mai multe societăți (FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanic, Forja si Turnatoria IMGB), în acea zonă fiind 13.000 angajați.

Demolarea a venit în contextul în care în luna februarie a acestui an prima hală de pe fosta platformă IMGB a fost demolată în totalitate. Evenimentul a avut loc, și de această dată, într-un vacarm de nedescris, care a perturbat activitatea celorlalte fabrici care încă funcționează în apropiere.