Tender demolează ”mândria” lui Ceaușescu. Vulcan, una dintre cele mai cunoscute uzine din România, va fi pusă la pământ. Ce ”va crește” în locul ei
- Konecsnik Emil
- 19 mai 2021, 15:20
Ovidiu Tender, cunoscutul om de afaceri se pregătește să vândă terenul fostei uzine Vulcan din sudul Bucureştiului, tranzacţie putând depăşi 35 de milioane de euro, potrivit adevărul.ro.
S.C. VULCAN S.A., cel mai mare furnizor de unităţi de pompare din Europa şi unul dintre liderii la nivel mondial, a fost înfiinţată în 1904. Era o sucursală a Societatii Austriece pe Actiuni pentru Fabricarea de Maşini şi Vagoane care avea sediul la Brno.
Ulterior, fabrica a deveit una dintre ”mândriile” Epocii de Aur. O fotografie făcută în 1977 la Vulcan, se vinde acum pe site-ul Okazii.
Revoluţia a găsit uzina Vulcan în plină înflorire, avea 10.000 de angajaţi care produceau 43.000 de tone de echipamente complexe pe an.
În anul 1990 VULCAN a devenit societate pe acţiuni în baza legii 31/1990 sub denumirea de SC VULCAN SA, înfiinţată în baza Hotararii de Guvern 1176/02.11.1990. În decembrie 2002 SC Vulcan SA îşi schimbă acţionariatul şi devine o societate cu capital privat, acţionarul majoritar (83,7% din acţiuni) fiind format de grupul Tender. În 2013 Vulcan a intrat în insolvenţă, iar administratorul judiciar a fost numit EuroInsol.
În toamna anului trecut Ovidiu Tender a transferat toate proprietăţile imobiliare ale uzinei Vulcan pe o nouă firmă, pe care o controlează. Activele au fost preluate, la licitaţie, de Vulcan UPE SRL, pentru 13,1 milioane euro, în contul creanţei deţinute de această firmă, care era creditor garantat al Vulcan SA, relevă documente analizate de Profit.ro. Fosta uzină a intrat în faliment în 2019 şi este controlată de Ovidiu Tender din 2002.
S-au început demersurile pentru demolare
În această lună, noua firmă a lui Tender a început demersurile pentru demolarea celor 63 de clădiri, cu o suprafaţă de peste 130.000 de metri pătraţi, ce se află pe platforma IMGB 14, de 25,5 hectare, din sudul Bucureştiului.
Demolarea celor 63 de clădiri de pe fosta platformă industrială este asigurată de Dragoş Bîlteanu, fost preşedinte al SIF Banat-Crişana. Costul demolării a fost calculat la 7,2 milioane de euro.
Se pare că Ovidiu Tender a primit deja o ofertă de achiziţie a terenului Vulcan în valoare de 140 de euro/metru pătrat. Destinația terenului va fi dezvoltarea preponderent rezidenţială, iar Tender are obligaţia obţinerii tuturor autorizaţiilor.
La un preţ de peste 35 de milioane de euro ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii cu teren din istoria pieţei imobiliare locale., SIF Banat – Crişana a cumpărat de la compania sud-coreeană Doosan platforma industrială IMBG de circa 54 de hectare, învecinată cu Vulcan. S-a plătit un preţ de circa 40 de milioane de euro.