41 de ani de la TRAGEDIA care a LOVIT ROMÂNIA. Ghid de SUPRAVIEȚUIRE în caz de CUTREMUR

41 de ani de la TRAGEDIA care a LOVIT ROMÂNIA. Ghid de SUPRAVIEȚUIRE în caz de CUTREMUR

Acum 41 de ani cel mai puternic cutremur lovea România. În doar 56 de secunde, cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a dus la moartea a 1.500 de persoane şi rănirea altor 11.000

Pe această plaftormă online care centralizează date de la IGSU, DSU şi alte instituţii, disponibilă şi pe telefonul mobil, puteţi găsi un "ghid cutremur" cu recomandări înaintea, în timpul şi după eveniment. Ghidul poate fi descărcat şi pe aparatul mobil şi poate fi folosit în offline. De asemenea, pe site găsiţi şi aplicaţia pentru smartphone a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care trasmite alerte de vreme, trafic şi dezastre naturale. Pe aplicaţie există şi o secţiune unde orice persoană poate raporta evenimentul la care este martoră, scrie Mediafax.

Ghidul pentru cutremur,de pe platforma mai sus menţionată, recomandă oamenilor să facă lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile în care locuiesc, dacă acest lucru se impune, să nu efectueze modificări la clădiri pentru mărirea sau micşorarea unor spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora. Ghidul recomandă locatarilor şi "să nu monteze antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc., pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă". Oamenilor li se recomandă şi să-şi privească locuinţa şi să-şi imagineze "ce ar putea să se întâmple în fiecare cameră dacă s-ar produce un cutremur".

Pe site sunt şi informaţii despre ce trebuie să facem în timpul unui cutremur. Printre recomandări se numără păstrarea calmului şi adăpostirea imediată sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier, departe de ferestre, geamuri, oglinzi sau aparate de iluminat. până la terminarea cutremurului. Dacă o persoană se află pe hol atunci când începe evenimentul, aceasta trebuie să se aşeze în poziţia ghemuit lângă un perete interior, protejându-şi capul şi faţa. Nu este recomandat să ieşiţi afară din interiorul clădirii sau să vă duceţi pe balcon şi nici utilizarea liftului.

Ne puteți urmări și pe Google News