Un cutremur a avut loc în noaptea de luni spre marți în județul Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Un cutremur cu magnitudinea 2,9 a avut loc în noaptea de luni spre marți în județul Buzău. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului(INCDFP), seismul a avut loc la ora 2.36 în județul Buzău,la adâncimea de 121,9 kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Buzău (45 km), Focșani (53 km), Sfântu Gheorghe (71 km), Ploiești (74 km), Brașov (75 km).
Cutremur în Vrancea
În urmă cu patru zile, un alt cutremur a avut loc în zona Vrancea. Seismul a avut loc la adâncimea de 116,4 kilometri și a fost resimțit în mai multe orașe. Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.
Acesta a fost resimțit în apropiere de orașele: 54km NV de Buzău, 57km E de Brașov și 60km N de Ploiești,. De asemenea, cutremurul de 3,6 grade a fost resimțit și la 60km SE de Sfântu-Gheorghe, 74km V de Focșani, 88km NE de Târgoviște.
Nouă cutremure în două săptămâni
În ultimele două săptămâni, în România au fost înregistrate nouă cutremure. Nici unul dintre aceste seisme nu a fost puternic. Cele nouă seisme au avut magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,8 pe Richter.
În 2023, un cutremur de 5,2 a avut loc în judeţul Gorj, pe 13 februarie. Acesta a fost urmat de încă un seism, de 5,7. Cel de al doilea seism s-a produs la o adâncime de 6,3 kilometri și a fost resimțit puternic. Mai mult, pe raza județului Gorj au fost înregistrate atunci câteva pagube materiale, cauzate de mișcarea telurică. După seismul respectiv, alte 810 replici mai mici au fost înregistrate.
Când va veni cutremurul cel mare
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a declarat că un seism cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter ar putea avea loc în jurul anului 2040.
„Va fi un cutremur în jurul anului 2040 cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri.
Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat prof. dr. Mărmureanu.