Cutremur miercuri dimineața în România. Ce magnitudine a înregistrat INFP

Cutremur miercuri dimineața în România. Ce magnitudine a înregistrat INFP

Un nou cutremur a avut loc miercuri dimineață în România, mai exact în zona Vrancea, și a înregistrat o magnitudine de 3 grade pe scara Richter.

Cutremur miercuri dimineața în România

Cutremur în Vrancea, România, miercuri dimineața la prima oră.

În ziua de 03 Martie 2021 la ora 04:01:10 (ora locală a României) s-a produs în zona Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.

S-a produs la adâncimea de 143km.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 68km E de Brasov, 78km NE de Ploiesti, 114km S de Bacau, 122km V de Braila, 123km V de Galati, 130km N de Bucuresti, 150km NE de Pitesti, 183km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 196km SV de Iasi.

Cel mai important seism din ultimul an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea. La o adâncime de 121 de kilometri. A avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate.

E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

10.000 de cutremure într-o singură săptămână

Locul în care s-au produs este situat într-o peninsulă din sud-vestul Islandei. Oamenii de știință au fost șocați când au văzut cu ce rapiditate au avut loc incidentele de natură tectonică.

În doar o săptămână, centrele de cercetare au înregistrat peste 10.000 de semnale tectonice.

Seria cutremurelor a început în 24 februarie. Cel mai puternic dintre cutremure a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter.

Acesta s-a simțit până în capitala Reykjavik. În urma sa au avut loc foarte multe replici de magnitudini diferite. Evenimentul nu s-a terminat atât de rapid pe cât credeau experții.

Așadar, au urmat mii de replici de magnitudine 3 și 4. Acestea „s-au întins” pe mai multe zile de la primul seism mare, arată INFP.

Citește și: Primele două cutremure din 2021 în România. Zona este una atipică