Cutremur într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut seismul Sursa foto: arhiva EVZ

Marți seară, un nou cutremur s-a produs în România, însă de această dată într-o zonă puțin mai neobișnuită decât până acum.

Dacă până acum eram obișnuiți cu seismele din Vrancea și mai nou din Gorj, se pare că apar cutremure și în zone mai neobișnuite ale țării. Cutremurul s-a produs de această dată în zona Moldovei, mai exact în Vaslui, la ora locala 18.42.

Ce magnitudine a avut seismul

Seismul înregistrat marți seară în Vaslui a avut o magnitudine slabă, de 2,8 grade pe scara Richter, iar potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INDCFP) aceasta nu s-a resimțit și nici nu a produs pagube. Seismul a avut o adâncime de 14 kilometri.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km SE de Iași, 74km E de Bacău, 81km V de Chișinău, 137km V de Tiraspol, 152km N de Galati, 171km N de Brăila, 214km NE de Brașov, 217km SE de Chernivtsi, 225km V de Odessa, 249km NE de Ploiești”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou cutremur înregistrat în Gorj

De asemenea, marți dimineața, un nou cutremur s-a înregistrat în Gorj. A avut magnitudine de 3,2 pe scara Richter și s-a produs la ora 05.55, la o adâncime de 9 kilometri.

„Seismul a avut loc la 104 km nord-vest de Craiova, 108 km sud-vest de Sibiu, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 183 km sud-est de Arad, 185 km sud de Cluj-Napoca, 201 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 218 km est de Zemun şi 224 km nord-est de Nis”.

Cel semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs pe 14 februarie 2023 şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter. Cu toate că în ultima lună au avut loc nenumărate cutremure în Gorj, specialiștii subliniază că acesta nu devine o nouă zonă Vrancea, deși activitatea seismică s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă.

„Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă şi moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani de când aveam noi înregistrări”, au spus reprezentanții INFP.