Cutremur înregistrat în România, vineri dimineață. Unde a fost epicentrul și ce magnitudine a avut seismul

Cutremur înregistrat în România, vineri dimineață. Unde a fost epicentrul și ce magnitudine a avut seismul Sursa: arhiva EVZ

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) informează că un cutremur cu magnitudinea de 3,6 s-a produs vineri dimineaţa, la ora locală 6:06, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Seismul a avut loc la o adâncime de 142 de kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 71 km est de Braşov, 86 km nord-est de Ploieşti, 106 km sud de Bacău, 121 km vest de Galaţi, 122 km vest de Brăila şi 138 km nord de Bucureşti.

În luna octombrie, în România au avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6.

Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Momentan nu se pune problema unui cutremur, mai durează încă mulți ani, poate 20, dar nimeni nu poate ști deocamdată ziua, ora, anul. M-am uitat, studiind toate documentele istorice, și ceea ce am înțeles este că deocamdată cutremurele nu pot fi deduse, pentru că sunt foarte mulți factori care contribuie și geologia este foarte complexă””, declara, în acest an, legat de un viitor mare cutremur în România, seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Tot vineri a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,6

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs vineri în largul coastelor localităţii Buala, în zona centrală a Insulelor Solomon, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), informează Reuters şi EFE.

Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 33 de kilometri, la aproximativ 155 de kilometri vest-sud-vest de Buala, potrivit USGS.

Autorităţile nu au raportat, la o primă estimar, pagube materiale la scurt timp după producerea cutremurului, potrivit EFE.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Oceanul Pacific a indicat într-un comunicat că, potrivit datelor disponibile, nu se preconizează un tsunami provocat de acest cutremur, scrie Agerpres.

Insulele Solomon sunt situate în partea central-vestică a Oceanului Pacific, între Papua-Noua Guinee, Marea Solomon şi Arhipelagul Vanuatu. Aceste insule sunt de origine vulcanică şi fac parte din aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, fiind afectate frecvent de cutremure şi de o intensă activitatea vulcanică.