Cutremur în zona Vrancea. Unda seismică a fost simțită în mai multe orașe

Cutremur în zona Vrancea. Unda seismică a fost simțită în mai multe orașe Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou cutremur a avut loc în această după amiază în zona seismică Vrancea, cea mai activă din România, Datele oficiale ale Institutului de Fizică a Pământului arată că unda seismică a fost resimțită în mai multe orașe din țară.

Cutremur în zona seismică Vrancea la ora 15:59:08, ora locală a României. Mișcarea seismică a fost înregistrată cu o magnitudine de 3,4. Seismul s-a produs la o adâncime de 122,8 km, conform informațiilor oficiale.

Cutremur în zona Vrancea

Noul seism care s-a produs în zona seismică din Vrancea a fost înregistrat de echipamentele INFP. Conform informațiilor oficiale, unda de șoc a acestui cutremur s-a resimțit în vecinătatea mai multor orașe importante. Astfel, mișcarea telurică s-a produs la 51 km Vest de Focşani, 60 km Est de Sfântu-Gheorghe, 65 km Nord de Buzău, 71 km Est de Braşov și 91 km Nord Est de Ploieşti.

„În ziua de 29 Ianuarie 2024, la ora 15:59:08 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 122.8 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51 km V de Focșani, 60 km E de Sfântu-Gheorghe, 65 km N de Buzău, 71 km E de Brașov, 91 km NE de Ploiești”, se arată într-un comunicat al INFP.

Ne puteți urmări și pe Google News
22 de seisme în România, de la începutul anului

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vrancea, activă la început de an

Zona seismică din Vrancea se manifestă destul de activ la acest început de an. Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade a avut loc duminică 21 ianuarie. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la adâncimea de 133,5 kilometri.

Unda seismică a fost resimțită la 50 km nord-vest de Buzău, 60 km vest de Focşani, 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 68 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti.

Anterior, marți, 16 ianuarie, un alt cutremur s-a produs la ora 04:15:36 dimineața și a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter. S-a produs la o adâncime de 92.7km. Unda a fost resimțită la 49km V de Focșani, 52 km NV de Buzău, 68 km SE de Sfântu-Gheorghe, 75 km E de Brașov, 83 km NE de Ploiești.

Cutremur cu magnitudinea 7 grade pe Richter. Zonele afectate

Seism. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cutremur după cutremur în România

De la începutul anului și până acum, în România s-au produs un total de 23 de mișcări seismice. Acestea au avut intensități diferite, de la 2,1 la 4,3 pe scara Richter.

Anul trecut, în 2023, cel mai puternic cutremur nu s-a înregistrat în zona Vrancea, ci în sudul țării. Un seism cu magnitudinea de 5,7 a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Acesta s-a produs la doar o zi după un altul cu magnitudinea de 5,2 grade. Seismul a fost urmat de două replici de 3,4 și 3,5.