Cutremur important în Vrancea, sâmbătă dimineața. Seismul s-a simțit în multe zone ale României

Cutremur important în Vrancea, sâmbătă dimineața. Seismul s-a simțit în multe zone ale României Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter s-a produs, sâmbără, 17 decembrie, în Zona Seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că un cutremur cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter și adâncimea de 144 de km s-a produs în Zona Seismică Vrancea, Buzău. Seismul a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, 17 decembrie, la ora  07:42:58.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 68 km E de Brasov, 85 km NE de Ploiești, 108 km S de Bacău, 124 km V de Galați, 124 km V de Brăila, 137 km N de București, 154 km NE de Pitești, 182 km E de Sibiu, 189 km SV de Iași, 202 km N de Ruse, a transmis INCDFP. Regiunea Seismică Vrancea a fost zguduită, în ultima perioadă, de mai multe seisme.

Tot mai multe cutremure sunt înregistrate în Vrancea

În urmă cu o zi, în noapte de joi spre vineri, un cutremur s-a produs în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 4,1 pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 1.47. INCDFP a informat că seismul a avut loc la o adâncime de 88 de kilometri. Cel mai puternic seism din 2022 s-a produs în luna noiembrie. Seismul a avut o magnitudine de 5,4. Cutremurul s-a simțit puternic și în București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a anunțat când se va produce un mare cutremur în țara noastră. Seismologul a estimat că posibilul seism va avea o magnitudine de peste șapte grade pe scara Richter. În plus, efectele cutremurului vor fi resimțite destul de puternic de populație.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040 cu o magnitudine de peste șapte, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”. Mărmureanu a mai adăugat că în cazul cutremurelor este greu de prezis ce se va întâmpla, de fapt.