După furtunile puternice care au afectat România, un alt cutremur de 2 grade pe scara Richter a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).
INFP a anunțat un alt cutremur de intensitate mică
Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, în județul Buzău, la ora 1:38, la o adâncime de 8,8 kilometri. Epicentrul seismului a fost localizat la 50 km nord-vest de Buzău, 55 km nord-est de Ploiești, 60 km sud-est de Brașov, 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 76 km sud-vest de Focșani și 85 km nord-est de Târgoviște.
Acest cutremur face parte dintr-o serie de mai multe astfel de cutremure de intensitate slabă (între 2 și 3 grade pe scara Richter), care au avut loc în ultima vreme. Astfel, în ultima săptămână, în zona seismică Vrancea s-au înregistrat cutremure cu intensitatea 2,5-2,7 grade pe scara Richter, în zilele de 27 iunie (două cutremure), 29 iunie, 1 iulie și cel de azi noapte (3 iulie).
De asemenea, un cutremur cu o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter a avut loc în data de 23 iunie, în zona seismică Vrancea.
Sfaturi esențiale pentru siguranță în caz de cutremur
- Păstrați-vă calmul și liniștiți-i pe cei din jur, în special copiii și bătrânii. Evitați panica.
- Nu părăsiți imediat clădirea. Faza inițială a seismului este scurtă, iar mișcarea puternică vă poate surprinde pe scări sau în zone aglomerate, crescând riscul de accidente.
- Evitați scările. Acestea sunt vulnerabile la deplasările etajelor și pot fi periculoase în timpul unui cutremur. De asemenea, ieșirea din clădire poate fi riscantă din cauza posibilelor căderi de obiecte de pe fațadă.
- Rămâneți în interior și protejați-vă sub grinzi, tocuri de uși solide, mese sau birouri rezistente. Dacă aceste opțiuni nu sunt disponibile, stați lângă un perete solid, cu fața în jos, protejându-vă capul cu palmele și antebrațele.
- Închideți sursele de foc cât mai repede posibil și interveniți imediat dacă izbucnește un incendiu după trecerea șocului principal.
- Nu folosiți liftul și evitați aglomerația. Deschideți ușa locuinței pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după cutremur.
- Nu fugiți în stradă imediat. Dacă sunteți afară, deplasați-vă departe de clădiri pentru a evita tencuieli, cărămizi și alte obiecte care ar putea cădea.
- Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
- Protejați-vă capul și membrele dacă sunteți surprinși de căderi de tencuieli sau mobilier. Alarmați vecinii și echipele de salvare despre prezența dumneavoastră prin orice mijloace disponibile.
Respectarea acestor măsuri poate face diferența între viață și moarte în timpul unui cutremur. Este esențial să fim pregătiți și să acționăm cu calm și rațiune.