Cutremur în România, la primele ore ale dimineții. Ce intensitate a avut și unde s-a simțit mișcarea seismică
- Nicolae Comănescu
- 30 ianuarie 2022, 08:06
Un cutremur a avut loc în această dimineață, în România, în zona seismică Vrancea. Specialiștii de la INCDFP au oferit toate datele legate de mișcarea seismică.
Un cutremur ce a fost înregistrat cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 5:11, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor anunțate de specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Această mișcare seismică a avut loc la o adâncime de 142 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 59 km est de Braşov, 71 km nord de Ploieşti, 121 km sud de Bacău, 125 km nord de Bucureşti, 131 km vest de Brăila, 133 km vest de Galaţi şi 139 km nord-est de Piteşti.
30 de cutremure au fost înregistrate, în România, de la începutul acestui an
De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 pe Richter.
Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 pe scara Richter. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit, recent, despre posibilitatea producerii unui mare cutremur, în România, în viitorul apropiat.
Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.
„Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor”
De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, afirma Gheorghe Mărmureanu.
Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a mai declarat specialistul.