Cutremur după inundații. Seism înregistrat în zona Vrancea

Cutremur după inundații. Seism înregistrat în zona Vrancea Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, în această după amiază. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) seismul a fost înregistrat la ora 18:06.

Cutremur în zona seismică Vrancea

Mișcarea telurică din această seară a avut loc la o adâncime de 114,3 kilometri, conform datelor furnizate de aparatele seismograf. Acest cutremur s-a produs la următoarele distanțe față de principalele orașe:

  • 55 km nord-vest de Buzău;
  • 57 km est de Braşov;
  • 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe;
  • 63 km nord de Ploieşti;
  • 72 km vest de Focşani;
  • 91 km nord-est de Târgovişte.

Având în vedere magnitudinea cu care a fost înregistrat, seismologii apreciază că a fost vorba despre o mișcare slabă, care nu a ridicat probleme.

În România, regiunea Vrancea este renumită pentru frecvența și intensitatea cutremurelor.

Puncte seismice

Harta cu puncte seismice în România. Sursa foto: INFDP

Seism înregistat la începutul lui septembrie

Un alt cutremur a fost înregistat la începutul lunii septembrie, în aceeași zonă, Vrancea. Pe 3 septembrie, Institutul Național pentru Fizica Pământului anunța că s-a produs un seism cu magnitudinea de 3,1 grade Richter. Mișcarea a fost sesizată la o adâncime de 120.5 km.

„În ziua de 03 Septembrie 2024, la ora 19:50:44 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 110.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km NV de Buzau, 60km SV de Focsani, 66km NE de Ploiesti, 73km SE de Sfantu-Gheorghe, 74km E de Brasov, 100km NE de Targoviste”, a anunțat Institutul Național de Fizică a Pământului.

Cel mai important seism din acest an a fost înregistrat pe data de 11 august, în judeţul Arad, cu magnitudinea 4,7.

Zona seismică

Seism Sursa foto. EVZ

Zonele în care se poate produce un cutremur

Vrancea este cea mai cunoscută zonă seismică din România. Oricând, aici se poate produce un cutremur de mare intensitate. De altfel, asemenea mișcări au avut loc și în trecut. Există și alte regiuni aflate sub mo nitorizarea autorităților care prezintă fenomene similare.

Zona Banatului, situată în vestul țării, aproape de granița cu Serbia, manifestă activitate seismică. Cutremurele din această zonă sunt, însă, rare și au o intensitate mai mică decât cele din Vrancea.

Zona Mării Negre, în apropierea litoralului, se caracterizează printr-o activitate seismică mai scăzută. Un cutremur din această regiune este, de regulă, de magnitudine destul de mică.

Pe de altă parte, zona Carpaților Orientali manifestă o activitate seismică notabilă. Cutremurele de mare magnitudine sunt mai rare în comparație cu cele din Vrancea.

Ne puteți urmări și pe Google News