Curtea Penală Internațională anchetează crime de război în Ucraina. Nume noi pe lista neagră a Uniunii Europene

Curtea Penală Internațională anchetează crime de război în Ucraina. Nume noi pe lista neagră a Uniunii Europene Sursa: Instagram / Vadim Ghirda

Curtea Penală Internațională a anunțat că a demarat o anchetă privind presupuse crime de război comise de Rusia în Ucraina. Între timp Uniunea Europeană a publicat o listă cu 26 de persoane care au primit interdicții de călătorie și s-au ales cu averile înghețate.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a anunțat luni, 28 februarie, că va demara o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina, transmite BBC. Guvernul Lituaniei făcuse în cursul zilei de luni o solicitare în această privință, care a fost trimisă Curţii Penale Internaţionale.

„Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii. Intenţia mea este ca această anchetă să cuprindă şi orice noi presupuse infracţiuni care intră în jurisdicţia Oficiului meu şi care sunt comise de orice parte la conflict, pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, potrivit sursei citate.

Listă neagră a UE

Pe de altă parte, Uniunea Europeană continuă să extindă lista persoanelor indezirabile pentru care impune restricții drastice. Astfel, pe lista neagră a fost adăugat, luni 28 februarie,  purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, pe lista neagră întocmită de UE se află 26 de nume. Pe lângă  purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, pe listă se mai află personalități apropiate lui Putin, șase oligarhi, dar și 12 jurnaliști.

Lista de nume, aprobată de statele membre, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE. Pe ea se regăsesc și Vladimir Putin şi ministrul său de externe, Serghei Lavrov. Averile tuturor persoanelor aflate pe lista au fost înghețate. În plus, cei menționați nu au voie să călătorească în UE. Această ultimă interdicție nu se aplică în cazul lui Vladimir Putin și a lui Serghei Lavrov, în speranța că aceștia se vor așeza din nou la masa negocierilor și trebuie să călătorească din acest motiv.

Oameni de afaceri importanți

Printre persoanele incluse pe listă se numără Igor Sechin, patronul companiei petroliere de stat ruseşti Rosneft, şi directorul general al gigantului energetic Transneft, Nikolai Tokarev. Oligarhii Alişer Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko şi bancherul Mihail Fridman figurează, de asemenea, pe lista de sancţiuni. Aceasta conţine şi numele vicepremierului rus Dmitri Cernîşenko, alţi membri ai guvernului rus şi jurnalişti de top.

„Numele de pe listă sunt ale unor oligarhi şi oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar şi financiar, precum şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene'', a precizat UE a precizat într-un comunicat de presă, citat de Reuters.