Curtea de Apel Cluj a eliberat al doilea condamnat în baza deciziilor CCR privind prescripția. Bărbatul era acuzat de complicitate la înșelăciune

Curtea de Apel Cluj a eliberat al doilea condamnat în baza deciziilor CCR privind prescripția. Bărbatul era acuzat de complicitate la înșelăciune sursa: arhivă EVZ

Curtea de Apel Cluj a admis contestația în anulare și au dispus eliberarea unui bărbat încarcerat pentru complicitate la înșelăciune, ce a fost condamnat în baza deciziilor CCR 297/2018 și 358/2022 privind prescripția.

Astfel, judecătoarele Monica Sortan și Simona Cristea l-au eliberat din penitenciar pe un bărbat acuzat de complicitate la înșelăciune și complicitate la tentativă de înșelăciune.

Prin acest demers, Curtea de Apel Cluj dovedește încă o dată că înțelege să respecte deciziile 297/2018 și 358/2022 ale Curții Constituționale privind prescripția, nu să aștepte dezlegarea de drept din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, cum au făcut numeroase alte instanțe.

Bărbatul eliberat din penitenciar era condamnat definitiv în 2021 de către aceeași instanță la un an, opt luni și 129 de zile de închisoare cu executare, pentru fapte petrecute în perioada august 2013 - august 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Anulează mandatul de executare a pedepsei nr. 199/25.02.2021 emis de Judecătoria Jibou și dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză sau nu se află în executarea altor pedepse”, se arată în hotărârea de eliberare a condamnatului a Curții de Apel Cluj.

Condamnarea definitivă din 2021 a petentului a fost dispusă tot de către Curtea de Apel Cluj, care a menținut sentința din 2020 a Judecătoriei Jibou.

Al doilea dosar în care Curtea de Apel Cluj aplică direct deciziile CRR pe prescripție

Nu este prima dată când Curtea de Apel Cluj aplică direct deciziile CRR pe prescripție, eliberând condamnatul. În urmă cu o lună și jumătate, judecătoarele Luminița Firicel și Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj au admis prima contestație în anulare depusă în baza deciziilor Curții Constituționale nr. 297/2018 și 358/2022 privind prescripția.

Curtea de Apel Cluj a aplicat direct deciziile CCR pe prescripție, eliberând direct petentul și nu s-a limitat la admiterea în principiu a contestației în anulare, cum au făcut alte instanțe, în așteptarea hotărârii prealabile a ICCJ.

Cazul a fost cu atât mai spectaculos, cu cât completul Firicel-Lupea a admis contestația în anulare în fond chiar a doua zi după ce o admiseseră în principiu și dispuseseră suspendarea executării pedepsei de 1 an închisoare primite de contestator pentru o infracțiune de lovire, potrivit luju.ro.