Curtea de Apel a anulat condamnarea Vanessei Youness. Milionara care se lăuda are influență asupra lui Emil Boc scapă de închisoare

Curtea de Apel a anulat condamnarea Vanessei Youness. Milionara care se lăuda are influență asupra lui Emil Boc scapă de închisoare Sursa foto: Alexandersikov | Dreamstime.com

Vanessa Youness, cea care se lăuda că are influență asupra lui Emil Boc, pe vremea când conducea Guvenrul, a scăpat de pedeapsa cu închisoarea primită pentru trafic de influență. Curtea de Apel București a admis contestația în anulare pe care a formulat-o și i-a anulat pedeapsa ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Vanessa Youness a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, anul trecut, pentru trafic de influență. Judecătorii au găsit-o vinovată, atât la judecata pe fond, cât și în apel, pentru că a luat 1,5 milioane de euro de la Dinu Pescariu și Claudiu Florică. În schimbul banilor, ea s-a angajat să intervină pe lângă premierul Emil Boc, în vederea prelungirii licențelor Microsoft. Marți, 28 februarie, Curtea de Apel București a adimis contestația în anulare formulată de Vanessa Youness și i-au anulat pedeapsa. Instanța și-a motivate decizia prin intervenția prescripției răspunderii penale în acest dosar.

„Admite contestaţia în anulare formulată de contestatarea Youness Amal Vanessa împotriva deciziei penale nr. 683/A din data de 27.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a Penală în dosarul nr.2567/3/2019, pe care o desfiinţează în parte, anulează MEPI nr.2041/2022 şi rejudecând:

Admite apelul declarat împotriva sentinţei penale nr. 662 din 28.05.2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, pe care o desfiinţează în parte, numai în ceea ce priveşte acţiunea penală, astfel:

Ne puteți urmări și pe Google News

Încetează procesul penal faţă de inculpata Youness Amal Vanessa sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev.de art.291 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 cu reţinerea art.5 Cod penal, ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea cauzei în primă instanţă (sentinţa penală nr. 662/28.05.2021) şi de judecarea apelului (decizia penală nr. 683/A/ 27.05.2022) rămân în sarcina statului. Menţine celelalte dispoziţiile ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei în anulare şi rejudecarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi, 28.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia procurorului şi a inculpatului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta Curții de Apel București, conform Ziare.com.

Vanessa Youness

Sursa foto: Arhiva EVZ

Vanessa Youness a cerut suspendarea executării pedepsei

Vanessa Youness a formulat o contestație în anulare, cerând suspendarea executării pedepsei, iar mai apoi desființarea hotărârii de condamnare, imediat ce a fost publicată, în Monitorul Oficial, decizia CCR cu privire la prescripție.

Condamnarea Vanessei Youness a fost pronunțată pe data de 27 mai 2022. În ultimul cuvânt, acesta a susținut că a fost trimisă în judecată deoarece ar fi refuzat să-l denunțe la DNA pe Emil Boc, fost premier al României. Ea a spus că nu-i cunoaște Dinu Pescariu și pe Claudiu Florică.

„Am avut control judiciar 120 de zile, zilnic eram chemată să semnez, ca o măsură de presiune asupra mea. În aprilie 2017, când am fost luată de la domiciliul meu de la ora 6 dimineața și dusă la DNA, în prezența avocaților mei, mi s-a propus de către domnul procuror să scriu un denunț după dictare, un denunț împotriva prim ministrului Emil Boc. Mi-a spus că nu are nimic cu mine și mi-a promis că voi fi liberă. Total întâmplător, eu și sute de alte persoane locuiam într-un complex imobiliar în care stătea și domnul Emil Boc”, a declarat Vanessa Youness, în instanță.

Sursă: Arhiva EVZ

Motivarea judecătorilor la condamnare

Judecătorii care au pronunțat condamnarea au arătat, în motivarea hotărârii, că Vanessa Youness a avut inițiativa, a negociat un preț și că scopul ei a fost să obțină un milion de euro de la oamenii de afaceri implicați în Dosarul Microsoft. În schimb le-a promis că îl va influența pe Emil Boc să aprobe prelungirea contractelor pentru licențe în școli.

Drept urmare, instanța a decis că fapta Vanessei Youness este trafic de influență, în ciuda faptului că nu avea influență asupra asupra fostului premier Emil Boc. Cei doi locuiau, doar, în același complex rezidențial. Magistrații au explicat de ce au condamnat-o pe Vanessa Youness la închisoare cu executare.

„Probatoriul administrat a confirmat integral situaţia de fapt din actul de acuzare și față de toate considerentele reținute mai sus, Curtea apreciază că fapta inculpatei care în perioada februarie – iulie 2011, a pretins direct pentru sine suma de 1.000.000 euro, de la martorii denunțători (Dinu Pescariu și Claudiu Florică – n. red.) în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim-ministrul (Emil Boc – n. red.) pentru a-l determina pe acesta, să aprobe în această calitate «Nota privind licențele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în școli», primind conform înțelegerii în perioada iulie – august 2011 suma totală de 1.000.000 euro, întrunește elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de trafic de influență”, au arătat judecătorii.

Instanța au mai arătat că, deși nu-l cunoștea pe Emil Boc, „inculpata a acționat cu intenție directă calificată prin scop prevăzută de art. 16 alin. (3) lit. a) Cod penal, scopul urmărit a constat în obținerea sumei de 1.000.000 euro”.

„Traficarea influenţei de către inculpata (Youness Amal Vanessa – n.r.) a fost de natură să creeze şi să inducă ideea deosebit de periculoasă că, prin promovarea unei astfel de atitudini, pe căi oculte, contrare normelor legale, se pot primi orice favoruri din partea funcționarilor publici care organizează bunul mers al puterii publice”, se arăta în motivarea de condamnare în justiție, conform Ziare.com.