Curtea Constituțională se pronunță pe dezincriminarea evaziunii sub un milion de euro

Curtea Constituțională se pronunță pe dezincriminarea evaziunii sub un milion de euro Sursă foto: Arhiva EvZ

Curtea Constituțională analizează în ședința de miercuri, 14 februarie, contestația care vizează neconstituţionalitatea proiectului de lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro.

Curtea Constituțională dezbate miercuri, 14 februarie, sesizarea legată de dezincriminarea evaziunii fiscale cu prejudiciu sub un milion de euro. Solicitarea a fost depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva legii promovate de PSD și PNL.

Curtea Constituțională urmează să ia o decizie

Judecătorii constituționali analizează proiectul de lege în funcție de sesizarea Opoziției. Actul normativ dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro în anumite condiții. Cei vizați de proiectul aflat la Curtea Constituțională scapă de sancțiunile penale. Aceasta cu condiția ca, în cursul urmăririi penale, să acopere prejudiciul provocat, majorat cu 25%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţi.

„Este o lege care nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România. Ăsta este scopul principal. Al doilea scop este acela de a avea pârghii împotriva oamenilor de afaceri, a celor care fac afaceri corecte în România. Atacăm această lege, pentru că ea este cel puţin la fel de nocivă ca legea lui Rădulescu «Mitralieră» din anii trecuţi (...), care propunea anumite amnistii”, declara deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, deputatul Ionel Dancă, de la Forţa Drepte, a calificat această lege, aflată la Curtea Constituțională, ca fiind o încurajare a hoției.

„Este o invitaţie la hoţie pe care o face majoritatea PSD - PNL prin acest proiect de lege. Să ne fie clar tuturor, este, pur şi simplu, în firea PSD să încurajeze hoţia în România, de la corupţia în administraţia publică centrală şi locală până la corupţia din zona afacerilor, contractelor cu statul pe care le patronează PSD-ul”, a spus Ionel Dancă.

Opoziția reclamă o amnistie mascată

Potrivit spuselor deputatului Ionel Dancă, proiectul aflat în dezbatere la Curtea Constituțională introduce o amnistie pentru cei care fură între 100.000 de euro şi un milion de euro din taxele şi impozitele datorate statului.

„Este un alt fel de Ordonanţă 13 în zona mediului de afaceri. Ceea ce nici Dragnea, nici Rădulescu «Mitralieră» n-au reuşit, iată că reuşeşte să facă acum această majoritate condusă de Ciolacu şi Ciucă. (...) Este un abuz care trebuie oprit. (...) Aşteptăm ca magistraţii de la Curtea Constituţională să constate încălcarea flagrantă a principiilor constituţionale în cazul acestei iniţiative legislative şi să oprească aplicarea acestei legi”, a afirmat Ionel Dancă.

Curtea Constituțională analizează proiectul

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor. Este vorba despre evaziunea fiscală.

Vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală, conform legii atacată la Curtea Constituțională, şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte:

  • evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice;
  • executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Dacă în termen de 30 zile de la finalizarea controlului în urma căruia se stabilește un prejudiciu de până la 1.000.000 euro, acesta este achitat majorat cu 15% plus dobânzi şi penalităţi fapta nu se pedepseşte.

Controversele provocate de legea aflată la Curtea Constituțională

În cazurile de infracțiune, noua lege prevede că pedepsele se reduc la jumătate dacă prejudiciul este acoperit integral până la primul termen de judecată.

„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se mai prevede în actul normativ adoptat.

Dacă până la judecarea definitivă a cauzei prejudiciul este acoperit integral, pedepsele se reduc cu o treime. Proiectul  prevede ce se întâmplă în cazul evaziunii cu un prejudiciu sub un milion de euro.

„Dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală”, prevede actul normativ.