CURTEA Constituțională a decis SOARTA UNUI SERVICIU SECRET. Iohannis este obligat să semneze. Numărătoare inversă a început
- Alecu Racoviceanu
- 21 iunie 2017, 18:07
Miercuri, Curtea Constituțională a luat în dezbatere sesizarea Grupului Parlamentar al PNL privind legea de adoptare a OUG prin care ministrul tehnocrat Dragoș Tudorache a reformat serviciul secret al Ministerului de Interne, Direcția Generală de Protecție Internă. Scandalul a izbucnit când, la Senat, parlamentarii PSD au modificat prevederile ințiale.
Curtea a pronunțat decizia: ” În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne este constituțională în raport de criticile formulate.
(...)
În ceea ce privește reglementarea ocupării funcției de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, de către o persoană civilă, Curtea a constatat că aceasta apare ca o garanție a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informații. Aceasta se coroborează în mod firesc cu dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.76/2016, aprobată prin legea supusă controlului de constituționalitate, dispoziții care prevăd controlul parlamentar, exercitat potrivit art.9 alin.(2) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, asupra activității DGPI, precum și cu cele statuate de Curtea Constituțională prin Decizia nr.51 din 16 februarie 2016.
Referitor la avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în procedura de numire în funcții publice, Curtea a reținut că, potrivit legislației în vigoare, acesta este necesar doar în privința cadrelor militare, iar în cadrul acestei categorii doar cu privire la funcţiile cu grad de general de corp de armată, general-comandor, viceamiral-comandor şi cele superioare acestora. Așa fiind, eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinată de eliminarea condiției de cadru militar în activitate al persoanei care va ocupa funcția respectivă și este în acord cu legislația referitoare la competența CSAT de a emite avize.”