Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian, a fost reinstalat ca și candidat la alegerile prezidențiale, organizând un concurs dramatic în primul tur al acestei luni. Hotărârea, pronunțată de o instanță din orașul Sebha, a fost urmată de o săptămână de incertitudini.
Iubit de popor
Bărbații înarmați despre care se spune că sunt loiali autoproclamatului mareșal Khalifa Haftar, un candidat rival, au încercat să închidă tribunalul pentru a împiedica echipa de avocați a lui Gaddafi să înregistreze un recurs împotriva deciziei de descalificare.
Hotărârea de a-l restabili a pornit o luptă între el, Haftar, a cărui „Armată Națională Libiană” a câștigat controlul asupra întregului est și mare parte din sudul țării în războiul civil, și Abdulhamid al-Dabaiba, prim-ministrul interimar.
Nu au fost efectuate sondaje de opinie, deși Dabaiba și-a putut folosi slujba pentru a stabili o poziție dominantă în vestul Libiei. Gaddafi este considerat a fi popular printre cei cu nostalgie pentru ultimii ani mai stabili ai conducerii tatălui său, colonelul Muammar Gaddafi, în special alegătorii mai tineri care nu-și amintesc de violența din primii ani.
90 de candidați care doresc să devină președintele Libiei
„Lasă toți libienii să sărbătorească justiția și independența justiției libiene”, a spus Gaddafi după revizuirea judiciară a deciziei de a-l descalifica. „Astăzi suntem cu toții libieni, iar Saif al-Islam va reface Libia din ruinele ultimului deceniu. Mergeți în toate orașele Libiei pentru a sărbători adevărul și a răspândi mesajul.”
Gaddafi, în vârstă de 49 de ani, a fost fața pro-reformă a regimului tatălui său. Cu un doctorat făcut la London School of Economics, el a susținut o mai mare deschidere politică și economică după ridicarea sancțiunilor împotriva Libiei impuse în urma atentatului de la Lockerbie.
Cu toate acestea, el s-a alăturat tatălui său în revolta care a început în februarie 2011 și a fost inculpat împreună cu el pentru crime de război la Curtea Penală Internațională. Autoritățile revoluționare au refuzat să-l predea spre judecată după ce a fost capturat lângă Sebha în noiembrie 2011, la o lună după ce colonelul Gaddafi a fost ucis.
În cele din urmă, cei care l-au capturat l-au și judecat, fiind condamnat, dar ulterior „iertat” de fracțiunea rebelă care îl deținea, deoarece Libia a revenit la război civil și, pe baza condamnării sale, comisia electorală i-a șters numele de pe lista candidaților. Pe lângă Gaddafi, Haftar, în vârstă de 78 de ani, și Dabaiba, în vârstă de 63 de ani, s-au înscris peste 90 de candidați pentru președinție, au spus cei de la Times.