Curs valutar, 4 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Curs valutar, 4 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro Noi reguli impuse în Uniunea Europeană în privința tranzacțiilor în numerar. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În plin război la granițele României, Banca Națională a României reușește să păstreze cursul valutar stabil.

La utima cotație a raportului leu/dolar USA și leu/euro, creșterea a fost una nesemnificativă, anunță Banca Națională a României.

Astfel, moneda naţională a scăzut, vineri, atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, după cum arată cursul BNR. Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9491 lei, în creştere faţă de joi, când ajunsese la 4,9489 lei.

Daca ne uităm la creșterea euro față de leul românesc, putem vedea că aceasta a fost de 0,0002 bani, nesimnificativ la orice tranzacție în această monedă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dolarul american s-a apreciat mai bine, creștreea fiind de 0.03 lei. Moneda americană a ajuns vineri la 4,4984 de la 4,4635, valoare înregistrată joi, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0349.

Indicele ROBOR a crescut și el

Principalul indice care de care se șine cont la calcularea ratelor bancare, ROBOR a crescut și el. Acesta a urcat vineri la 4,03% pe an, de la 3,97% cât a fost joi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR a mai avut o astfel de cotație în urmă cu nouă ani de zile, mai exact pe data de 8 mai 20213.

Analiștii economici spun că deși planeta a e afecată de pandemie și de războiul dintre Rusia și Ucraina, valoarea indicelui ROBOR nu a crescut foarte mult în ultimii doi ani. La începutul anului 202, cotația acestui indice era de 3.19 la sută, și a scăzut pe fondul creșterii econimiei la 1.98 la sută. Acum valoarea ROBOR a crescut din nou. st joi.

Inflația este mai mare

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Rata anuală a inflației a crescut la 8,19 la sută în decembrie 2021, de la 7,80 la sută în noiembrie, urcând și mai mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice.

Pe ansamblul anului 2021, rata anuală a inflației s-a mărit, astfel, cu 6,13 puncte procentuale (de la 2,06 la sută în decembrie 2020). O proporție de 80 la sută din creștere a venit însă din majorarea prețurilor la gaze naturale, energie electrică și combustibili, iar jumătate din aportul de doar 15 la sută adus de inflația de bază a aparținut alimentelor procesate, rata anuală a inflației CORE2 ajustat avansând la 4,7 la sută în decembrie 2021, de la 3,3 la sută în decembrie 2020. Prin urmare, creșterea ratei anuale a inflației a fost determinată aproape integral de șocurile globale pe partea ofertei, ce au antrenat o ascensiune puternică a inflației pe plan mondial în 2021, inclusiv în numeroase state europene. Pe plan intern, efectele acestora au fost potențate de liberalizarea pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici.