Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar, 10 martie! Informații de ultimă oră de la BNR. La cât a ajuns un dolar şi un euro. Ce se mai întâmplă la casele de schimb
Curs valutar, 10 martie! Informații de ultimă oră de la BNR. La cât a ajuns un dolar şi un euro. Ce se mai întâmplă la casele de schimb

Curs valutar, 10 martie! Informații de ultimă oră de la BNR. La cât a ajuns un dolar şi un euro. Ce se mai întâmplă la casele de schimb

Leul s-a apreciat astăzi în raport cu euro pentru a doua zi consecutiv. Moneda națională a câștigat destul de mult teren și în fața dolarului american. Criza de valută continuă, dar cursul începe să scadă la casele de schimb. Acestea au profitat la maxim, în ultimele zile, de cererea uriașă de euro.

Moneda naţională a recuperat astăzi teren atât în fața euro, cât și în fața dolarului american, potrivit cursului valutar anunțat de Banca Națională a României, pentru marți, 10 martie.

Cursul BNR pentru un euro este astăzi, 10  martie de 4.9488 lei, în ușoară scădere faţă de ieri, când ajunsese la 4.9490 lei. Aprecierea înregistrată de leu este de 0,0002 bani.

Cursul pentru un dolar american anunțat de BNR este 4.4859 de lei, în scădere față de ieri când era 4.5069 lei. Moneda națională s-a apreciat astfel cu 0.0210 bani față de dolarul american.

Chiar dacă aprecierea leului este una mică, este pentru a doua zi consecutiv când câștigă teren în fața euro și a treia zi consecutiv când leul recuperează în fața dolarului american.

Începe să scadă cursul la casele de schimb

După ce în ultimele zile, cursul euro a bătut record după record la casele de schimb, situația începe să se schimbe. Cererea de valută este în continuare mare, dar cursul începe să scadă. Rămâne totuși peste cel oficial anunțat de BNR.  Astfel, la casele de schimb un euro s-a vândut azi cu 5,14- 5,30 de lei, în scăderea față de maximul atins ieri de 5,59 de lei. Dolarul american se vinde cu 4,55- 4,6 lei, un curs puțin mai mic de ieri.

Asigurări de la BNR

BNR dă asigurări că situația se va calma în curând și că românii nu trebuie să intre în panică. „Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei.

Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.

Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă. Este adevărat că au intervenit situaţii pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel şi cursul.

Aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia. Este adevărat că acum euro se cumpără mai mult şi se vinde mai puţin, dar lucrurile se vor calma“, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Ziarul Financiar.

 

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: