Se întâmplă chiar acum în România! Cursul euro la casele de schimb a sărit în aer. Criză de proporții în instituțiile bancare

Se întâmplă chiar acum în România! Cursul euro la casele de schimb a sărit în aer. Criză de proporții în instituțiile bancareSursă: Romolo Tavani | Dreamstime.com

În timp ce autoritățile oferă asigurări că orice neliniște legată de implicațiile schimbului valutar nu are justificări întrucât instituțiile bancare din țară s-au organizat pentru a face față situației de criză, cursul euro la casele de schimb a atins un nivel uriaș. Euro este a doua cea mai utilizată monedă de rezervă din lume după dolarul american, care deja se găsește greu la casele de schimb și în băncile din România.

Pe lângă faptul că cererea pe piața valutară a crescut în ultimele zile foarte mult din cauza valului mare de refugiați care solicită numerar, dar și a tendinței românilor de a părăsi țara, moneda euro a atins un nivel record.

Analiștii financiar încurajează populația să nu ia decizii în pripă și să nu acționeze sub influența emoțiilor atunci când iau hotărâri referitoare la retragerea banilor din bănci, convertirea leilor într-o altă monedă etc.

Curs valutar: Moneda euro a atins 5,59 lei

La unele case de schimb, moneda euro a atins 5,59 lei, relatează Antena 3. Potrivit unor informații apărute pe surse săptămâna trecută, cererile refugiaților pe piața valutară au fost foarte mari.

Din acest motiv, instituțiile bancare s-ar fi confruntat și cu o altă problemă majoră. Unele dintre ele ar fi rămas, potrivit surselor, fără resurse în numerar, după ce o mulțime de civili ucraineni care s-au deplasat în România au schimbat banii.

Cererea pe piața valutară a crescut din cauza numărului mare de refugiați

Două milioane de persoane au fugit în prezent din cauza războiului din Ucraina, a declarat marți Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.

„Astăzi (marți - n.r.), fluxul de refugiați din Ucraina ajunge la două milioane de persoane. Două milioane”, a scris Grandi pe Twitter. Într-o țară cu aproximativ 44 de milioane de locuitori, asta înseamnă aproximativ 4,5% din populația ucraineană.

Cei mai mulți refugiați au plecat în țările vecine, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Moldova, România, Polonia.

Sistemul bancar din România este „solid”

Revenind, însă, Asociația Română a Băncilor a negat informațiile referitoare la absența resurselor financiare în numerar.

„Instituțiile de credit s-au organizat să acopere continuu cererea suplimentară determinată de solicitările venite în principal ca urmare a crizei refugiaților din Ucraina. Băncile au și asigură numerarul solicitat în euro, alimentarea fiind constantă pentru că au prevăzut că ar putea exista o cerere mai crescută”, a transmis Asociația Română a Băncilor, săptămâna trecută.

Cu toate acestea, instituția a recomandat persoanelor care vor să efectueze schimb valutar sau să retragă sume mari de bani să își facă o programare din timp la băncile la care apelează.

„Orice neliniște cu privire la asigurarea de numerar este total nejustificată. Îndemnăm românii la încredere și responsabilitate și suntem alături pentru soluționarea oricăror eventuale aspecte, la fel cum s-a întâmplat pe toată durata crizei de sănătate. Sistemul bancar din România este solid și rezilient și funcționează la parametri normali”, a oferit asigurări Asociația Română a Băncilor.

Ne puteți urmări și pe Google News