Cuplul care urma să făurească „omul nou”: Corneliu și Elena Zelea Codreanu

Cuplul care urma să făurească „omul nou”: Corneliu și Elena Zelea CodreanuSursa foto: Wikipedia

Cuplul care urma să făurească „omul nou”: Corneliu și Elena Zelea Codreanu. Care a fost destinul celor doi oameni care au avut cea mai mare nuntă din secolul XX?

Cuplul care urma să făurească „omul nou”: Corneliu și Elena Zelea Codreanu. Care a fost destinul celor doi oameni care au avut cea mai mare nuntă din secolul XX?

Corneliu Zelea Codreanu a reprezentat o figură controversată a istoriei interbelice. Născut într-o familie bucovineană cu origini mixte, viitorul lider extremist al Mișcării Legionare avea să fie pătruns de un naționalism românesc și de un radicalism creștin ortodox fără precedent. Fanatismul își făcea debutul în istoria politicii românești.

Corneliu Zelea Codreanu dezvoltase o mistică a omului nou, religioasă, anti-semită, inițiatică, vorbea în lucrările sale Pentru Legionari, Cărticica Șefului de Cuib despre trepte, despre omul care intră ca profan, tree prin Mlaștina deznădejdii, Pădurea cu fiare, ajunge la Muntele de Pietate și devine legionar. Băieții formau frății de cruce iar fetele și femeile legionare, cetățui.

Legionarii au creat Ajutorul Legionar, au făcut tabere de muncă, vor construi diguri pe Olt, un drum de acces spre Mânăstirea Arnota, Vâlcea. Vor face cărămizi care vor fi folosite la Catedrala din Drăgășani, numită Biserica Legionarilor și azi. Au reparat la București, Biserica Sfântul Ilie Gorgani și apoi își vor edifica sediul lor, numit Casa Verde la București, Strada Gutenberg Nr.3.

Corneliu și Elena  - începuturile

Corneliu Codreanu s-a născut la Huși la 13 septembrie 1899, în județul Fălciu.  A fost fiul lui Ion Zelinski, acesta românizându-și numele în Codreanu și al Elizei Brauner, o etnică bavareză. Alături de alți tineri studenți din Iași și prieteni precum Ionel Moța, Ilie Gârneață, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici, Corneliu Codreanu, care a devenit apoi Corneliu Zelea Codreanu, a fost sedus de propaganda antisemită a profesorului A.C. Cuza. din Facultatea de Drept a Univeristății din Iași.

AC Cuza spunea că evreii începuseră să monopolizeze meseriile de medic, avocat, farmacist, iar copiii românilor nu aveau acces la studii superioare în aceste domenii. AC Cuza crease Liga Apărării Național Creștine prima formațiune care avea o unitate paramilitară, numită a „lăncierilor”.

Era fiica unui ceferist

Elena Ilinoiu s-a născut la 2 decembrie 1902, la Dedulești, Brăila. Fiică a unui funcționar de la CFR, a urmat cursurile Facultății de Litere unde l-a și cunoscut pe Corneliu Zelea Codreanu student la Drept.  Corneliu Zelea Codreanu a făcut des cunoștință cu bătăile Poliției, arestul din Iași iar în cursul unei confruntări, îl va împușca mortal pe Prefectul Poliției Iași, Constantin Manciu în 1924. Judecat în 1925 la Turn Severin, Codreanu a fost, surprinzător,  achitat ceea ce îi  va crește exponențial influența și imaginea.

Pe 24 iunie 1927 va pune bazele Legiunii Arhanghelului Mihail. În intervalul 1925-1927 își  va oficializa relația cu Elena Ilinoiu. Se vor căsători civil la Huși, iar la 14 iunie 1925, lângă Focșani, se vor cununa religios, cu o procesiune de 100 000 oameni în straie naționale, cununiile având svastici, naș fiind AC Cuza. Cuplul va adopta o fetiță, Cătălina.

Corneliu și Elena - Mișcarea Legionară

Corneliu Zelea Codreanu, timp de 11 ani în perioada 1927-1938, a încercat să creeze o forță politică militarizată cu grade, uniformă reprezentată de cămașa verde cu diagonală și revolver. El era Căpitanul, ajutat de comandanți și ajutori de comandanți. Din 1933, au  început asasinatele politice (a murit asasinat premierul IG Duca la finalul anului 10333), s-au făcut liste ale morții în 1936. Carol al II-lea îi vâna pe legionari fără milă (au murit Gheorghe Clime, Vasile Christescu, lidera femeilor legionare Nicoleta Nicolescu), dar mișcarea va crește (Vasile Iașinski, Vasile Marin, Horia Sima, Grigore Cantacuzino-Grăniceru au devenit membri) deși fusese scoasă în afara legii. Partidul Totul pentru Țară în 1937, va ocupa  al treilea loc la alegeri, dar Carol îi ignora.

De ce a ajuns la închisoare

Corneliu va ajunge la închisoare, după ce îl va apostrofa pe Nicolae Iorga și pe 3o noiembrie 1938, va fi asasinat alături de Nicadori, asasinii lui I G Duca și de Decemviri asasinii legionarului Mihail Stelescu, dizident, considerat trădător. Elena și Cătălina au fugit în Germania, unde au stat până în 1940, când Horia Sima devenea lider al Gărzii de Fier și membru în Guvern. Elena Codreanu primea un automobil de la Ministerul Înzestrării Armatei, locuind la Huși. Rebeliunea legionară din ianuarie 1941 nu o va afecta, ea deținea un debit de tutun și păstra dreptul de a întreține debitul de tutun.Va rezista  timp de 6 ani, după venirea comuniștilor din 1944 până în 1950, când este arestată și i se confiscă mașina.

Elena Codreanu devine „doamna colonel Praporgescu”

Perioada 1950-1963 o găsea pe Elena Codreanu în mai multe închisori, Târgșor, Mislea, Oradea. Fusese membră a organizațiilor legionare de femei, denumite Cetățui. Se bucurase de respectul legionarilor ca  fiind soția Căpitanului A avut domiciliu forțat la Lățești în Bărăgan, unde era și soția mareșalului Antonescu. După 1964, s-a căsătorit  cu fiul generalului David Praporgescu, un colonel numit Constantin Praporgescu. Elena Ilinoiu Codreanu Praporgescu se va stinge la București, la 5 septembrie 1994.

Ne puteți urmări și pe Google News