Vladimir Putin vrea să se folosească de conflictul dintre Serbia și Kosovo pentru a destabiliza Europa. Pe ce mizează liderul de la Kremlin

Vladimir Putin vrea să se folosească de conflictul dintre Serbia și Kosovo pentru a destabiliza Europa. Pe ce mizează liderul de la Kremlin Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Vladimir Putin s-ar putea folosi de conflictul dintre Kosovo și Serbia pentru a-și extinde influența în Balcani. Liderul de la Kremlin nu este singurul care vrea să profite de pe urma tensiunilor care agită una dintre cele mai importante regiuni strategice ale Europei.

Vladimir Putin se pregătește să își mărească influența asupra Europei, într-un moment în care conflictele din Balcani au ajuns la cote din ce în ce mai mari. Jurnaliștii britanici susțin că președintele rus ar putea să se folosească de conflictul dintre Serbia și Kosovo pentru a ataca țări importante din Occident. Tensiunile din cele două țări sunt tot mai ridicate, mai ales, după ce 25 de militari de menționere a păcii din NATO au fost răniți de protestatarii sârbi.

Acest incident a avut loc în urma alegerilor locale din nodul Kosovo care au fost boicotate de sârbii. Candidații albanezi au câștigat alegerile, iar acest lucru a declanșat un mare scandal în zona populată majoritar de etnici sârbi. De asemenea, comunitatea sârbă din nordul Kosovo cere încă din anul 2013 să fie implementat un acord mediat de Uniunea Europeană prin care să se înființeze o asociație de municipalități autonome în regiunea lor. Primarii albanezi s-au instalat deja în instituțiile din regiunea predominant sârbă, fapt ce a condus atât la ciocniri dure între localnici, cât și la atragerea de critici din partea Regatului Unit, Franței, Germaniei, Italiei și SUA. Conflictele din această regiune persistă din anii 1990, dar liderii occidentali au încercat să le rezolve deoarece Kosovo reprezintă o regiune importantă a Europei din punct de vedere strategic.

Cum se folosește Vladimir Putin de conflictul dintre Serbia și Kosovo

Războiul declanșat de Vladimir Putin nu decurge precum liderul de la Kremlin și-a dorit, iar președintele rus ar putea să beneficieze de pe urma conflictului din Kosovo. Țările din Vest ar putea să se orienteze spre a ajuta Serbia și Kosovo, iar Ucraina ar rămâne în plan secund. De asemenea, este cunoscut faptul că liderul de la Kremlin și-a dorit încă de când a fost numit la conducerea Rusiei  să își extindă influența în Balcani.

Autoritățile de la Moscova s-au îngrijorat că ar putea să piardă controlul când a avut loc prăbușirea Iugoslaviei, mai ales, pentru că multe state s-au orientat către organizații din Vest, precum Uniunea Europeană și NATO. Rusia a încercat să stopeze această tendință, iar serviciile de informații au căutat neîncetat spioni pe care să îi trimită în diverse regiuni. Cel mai recent caz de acest gen este cel din Muntenegru, când Rusia a fost acuzată de tentativă de lovitură de stat cu ocazia alegerilor generale din 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum ajută Novak Djokovic Rusia

Moscova a încercat să își extindă influența în urma tensiunilor dintre Serbia și Kosovo, dar și să provoace mai multă instabilitate în această regiune. Acest lucru ar putea fi făcut chiar cu ajutorul lui Novak Djokovic, unul dintre cei mai importanți jucători de tenis din istorie. Multiplul campion de Grand Slam a scris în limba sârbă pe camerele de filmat de la Roland Garros „Kosovo e inima Serbiei. Opriți violența”, fapt ce a fost considerat de mulți specialiști ca fiind un derapaj neinspirat.

De asemenea, simpatiile familiei sportivului pentru Rusia au devenit evidente încă de la ediția turneului Australian Open din acest an, când tatăl lui Djokovic, Srdjan, s-a fotograt alături de admiratorii fiului său care aveau steaguri rusești. În același timp, Vladimir Putin nu este singurul care își dorește să dețină puterea în Balcani. Recep Tayyip Erdogan încearcă să își extindă influența de mai mult timp în Bosnia și Kosovo, țări cu o populație musulmană numeroasă.

Ultima încercare a președintelui turc de controla cele două țări din Balcani a fost reprezentată de planul de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2018, când a organizat un miting electoral în capitala bosniacă Sarajevo. Jurnaliștii de la The Telegraph consideră că această perioadă este cea în care atât UE, cât și NATO nu trebuie să renunțe la încercările de a rezolva conflictul dintre Serbia și Kosovo. În caz contrar, un alt conflict militar ar putea fi declanșat în Europa.