Primarii de sector s-ar putea numi administratori sau viceprimari
- Antoaneta Etves
- 18 ianuarie 2011, 16:35
Membrii PD-L discută din nou proiectul privind Legea Capitalei, aceştia luând în considerare ca primarii de sector să se numească administratori sau viceprimari. În plus, edilii de sector ar putea fi numiţi politic.
Oprescu susţine proiectul de Lege a Capitalei Potrivit unor surse din cadrul PDL, azi proiectul privind Legea Capitalei a mai suferit câteva modificări în cadrul întâlnirii de lucru de astăzi de la sediul PDL Bucureşti şi la care au participat consilieri generali, dar şi specialişti în administraţie publică. ”S-a eliminat prevederea care spune că primarii de sector vor putea autoriza doar P+2”, au explicat surse din cadrul democrat-liberalilor. În plus, cei participanţi la discuţie analizează încă cum să se numească primarii de sector şi cum să fie aceştia numiţi. ”S-ar putea numi viceprimari, administratori sau primari şi ar putea fi aleşi de consiliu general sau politic”, au mai precizat participanţii la discuţii. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, astăzi, că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util şi că el crede într-un ”Bucureşti compact”. Potrivit acestuia, ar trebui să existe un singur buget, nu şapte. Oprescu vrea, în schimb, o mai bună reglementare a relaţiilor dintre primarul general şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. ”De multe ori, legislativul (CGMB - n.r.) intră cu picioarele în executiv (primarul general - n.r.)”, a spus el. Edilul-şef al Capitalei a mai spus că nu se opune alegerii primarului dintr-un singur tur de scrutin. Cum vrea PDL să împartă banii Capitalei Democrat-liberalii vor să le ia bucureştenilor ştampila de vot pentru primarii de sector şi să pună bugetele locale în mâna consiliului general. Potrivit unui proiect de lege pe care şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, îl vrea în vigoare la localele din 2012, primarii de sector ar urma să fie aleşi dintre consilierii generali care ar decide şi banii care să fie trimişi la sectoare. Democrat-liberalii vor să ia din mâna bucureştenilor ştampila de vot pentru primarii de sector şi să pună bugetele locale în mâna consiliului general.
Potrivit unui proiect de lege a Capitalei, pus pe hârtie de deputatul PDL Vasile Gherasim şi pe care Elena Udrea îl vrea în vigoare la localele din 2012, primarii de sector ar urma să fie aleşi dintre consilierii generali, cei care ar decide şi cum se împart banii la nivel local. În compensaţie, PDL propune ca membrii consiliului general să fie aleşi uninominal şi nu pe liste ca acum, iar numărul lor aproape să se dubleze, de la 55, în prezent, la 90.
Transformat în funcţionar, primarului de sector i-ar rămâne să se mulţumească cu banii de la Capitală şi să întocmească documentaţii pentru lucrări de investiţii, precum şi studii, prognoze şi programe de dezvoltare economico- socială pe care să le supună aprobării CGMB.
Primarilor de sector li se reduc competenţele şi în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţiilor de construcţie. Ei şi-ar putea da avizul doar pentru imobilele cu un regim de înălţime P+2.
PDL-iştii srâmbă din nas
Democrat-liberalii îşi motivează iniţiativa prin faptul că la nivelul Capitalei s-a constatat o dezvoltare neunitară a sectoarelor. Aceasta, susţin ei, este o consecinţă a alegerii uninominale a primarilor înregimentaţi politic diferit şi "generând astfel aplicarea unor programe politice diferite la nivelul lor".
Modificările propuse, adaugă PDL-iştii, ar genera "politici de dezvoltare unitare, cetăţenii Capitalei fiind astfel protejaţi de tendinţele dezvoltărilor cu particularităţi a sectoarelor".
Cu toate acestea, propunerile nu sunt pe placul tuturor democrat- liberalilor, primii contestatari venind chiar din rândul consilierilor generali ai PDL.
Surse din partid susţin că aceştia nu vor transformarea primarilor de sector în simpli funcţionari şi cer ca edililor să le râmână decizia în cazul bugetelor şi autorizaţiilor de construcţie. De altfel, vor încerca să "ajusteze" în acest sens proiectul de lege, chiar astăzi când conducerea PDL Bucureşti îl va lua din nou în discuţie.
Iniţiativă de pe vremea lui Videanu
Iniţiativa schimbării raporturilor de forţe între Primăria Generală şi cele de sector este o idee mai veche a PDL-iştilor. În 2007, din scaunul de edil-şef al Capitalei, Adriean Videanu, pleda pentru alegerea primarilor de sector din rândul consilierilor generali.
Anul trecut, în noiembrie, Elena Udrea a reluat ideea, anunţând că democrat-liberalii au în lucru o lege a Capitalei.
"Măsurile pe care le vom introduce arată că decizia, strategia de dezvoltare a Capitalei să se facă la Primăria Generală, iar primăriile de sector să le pună în aplicare. (…) Susţinem un buget agregat, administrat la nivelul primarului general, iar primarii de sector să fie ordonatori secundari de credite", declara şefa PDL Bucureşti, la vremea respectivă. Udrea dădea şi un termen de adoptare a actului normativ: iulie 2011.
CE SPUN PRIMARII DE SECTOR
Onţanu: ar trebui să existe consens între toate partidele pe legea Capitalei
Antoaneta Etves
Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, consideră că pentru o lege a Capitalei trebuie să existe consens între toate partidele.
"Ar trebui să existe un consens între toate partidele politice pentru elaborarea acestui proiect de lege şi punerea lui în practică, pentru a nu mai exista pe viitor certuri. Deşi există opoziţie şi cei de la putere, când vine vorba de un asemenea proiect trebuie să se pună toţi de acord pentru ce este bine pentru bucureşteni", a declarat ieri Ontaţnu, pentru EVZ.
Totodată, primarul sectorului 2, care în 2012 va candida la Capitală din partea UNPR, a precizat că este nevoie de consultări publice pe tema legii Capitalei. "Proiectul ar trebui să fie elaborat şi pus pe hârtie cu cetăţenii şi cu societatea civilă, să fie pus în dezbatere publică", a mai spus Onţanu.
Chiliman se păstrează pentru conferinţă
Contactaţi de EVZ, ceilalţi primari de sector, cu excepţia celor PDL, s-au arătat rezervaţi. Cristian Popescu Piedone, de la 4, s-a abţinut de la comentarii. Primarul PNL al sectorului 1, Andrei Chiliman, a transmis că-şi va comunica punctul de vedere astăzi, într-o conferinţă de presă.