Independentul Sorin Oprescu, preşedintele Traian Băsescu, pesedistul Adrian Năstase sunt primele personalităţi politice care au votat la puţin timp după deschiderea urnelor.
Oprescu: "Am votat în bine"
Candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, s-a prezentat la urne în jurul orei 8.30, la Şcoala nr.17 din Bucureşti. "Am votat schimbarea în bine, cu mine", a declarat Sorin Oprescu după ce şi-a exercitat dreptul de vot.
Oprescu a precizat că în cursul zilei de astăzi va face un tur al secţiilor de votare. El a explicat că a fost matinal pentru că aşa a fost întotdeauna şi "mulţi au lăudat asta".
Sorin Oprescu şi-a exprimat totodată încrederea că prezenţa la vot va fi mare astăzi, pentru că "pe oameni îi interesează, după opt ani de zile, să schimbe situaţia Bucureştiului în bine".
Candidatul independent Sorin Oprescu a obţinut 30,12% în primul tur de scrutin şi se înfruntă cu Vasile Blaga pentru fotoliul de primar general. Acesta din urmă a obţinut cu 3.054 de voturi mai puţin decât Oprescu.
Silaghi: "Am votat pentru competenţă şi profesionalism"
Candidatul Partidului Democrat-Liberal pentru Primăria sectorului 4, Radu Silaghi, a votat, în această dimineaţă, la o secţie de la Şcoala "Pia Şerbănescu", "pentru competenţă şi profesionalism".
El şi-a exprimat speranţa că bucureştenii se vor prezenta în număr mai mare la urne decât la primul tur de scrutin al alegerilor locale. Silaghi a remarcat că nu este o zi cu soare, prin urmare oamenii nu vor ieşi la iarbă verde şi este posibil să se îndrepte în număr mai mare spre secţiile de votare.
Întrebat dacă are emoţii pentru rezultatul votului, el a replicat că este optimist şi că are încredere în cetăţeni.
Radu Silaghi a precizat că îşi va petrece restul zilei în secţiile de votare, pentru a urmări cum se desfăşoară scrutinul.
Chiliman: "Am votat pentru o conducere descentralizată în sectorul 1"
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, care candidează pentru un nou mandat, a votat la Liceul Virgil Madgearu, împreună cu soţia şi cu fiica sa.
"Am votat pentru o conducere descentralizată în sectorul 1, aşa cum a fost şi până acum. Cred că este foarte important ca bucureştenii să vină la vot, să nu-i lase pe alţii să decidă în locul lor", a declarat Andrei Chiliman.
Întrebat de ce a decis să voteze la prima oră, Chiliman a spus că va fi ocupat în restul zilei cu verificarea procesului de votare în sectorul 1.
"Eu o să umblu prin sector, să văd dacă totul este în ordine la secţiile de votare", a explicat Andrei Chiliman.
El şi-a exprimat regretul că Ludovic Orban a ieşit din cursa pentru Primăria Capitalei, spunând că, dintre toţi candidaţii, Orban era cel mai bine pregătit pentru această funcţie.
Năstase: " Am votat pentru retrocedarea dreptului de propietate asupra orasului"
Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, s-a prezentat, în această dimineaţă, în jurul orei 09:45, la vot, la Liceul Jean Monnet. Social-democratul a fost însoţit de sotia sa, Dana. "Am votat pentru retrocedarea dreptului de propietate asupra oraşului", a precizat Năstase.
Băsescu, cu toată familia
Preşedintele a votat în această dimineaţă la Liceul A.D. Xenopol, fiind însoţit de soţie şi cele două fiice. La ieşirea din secţia de vot, şeful statului a spus că viitorul primar, care trebuie să continue proiectul existent de modernizare a Bucureştiului, are nevoie de susţinerea bucureştenilor. "Vă spun din experienţă, modernizarea Bucureştiului este un proces extrem de greu, extrem de dificil de realizat dacă primarul nu este susţinut de Consiliu pe de o parte, dar cel mai important este să fie susţinut de bucureşteni, pentru că modernizarea Bucureştiului înseamnă lucrări care de multe ori generează inconveniente", a afirmat Băsescu. În opinia sa, primarul Capitalei trebuie să fie un om hotărât, "care să nu schimbe ceea ce a început". "Şi nu este o declaraţie pro domo. Eu mi-am asumat un proiect de modernizare a Bucureştiului pe un studiu japonez, am făcut atât cât am avut timp în mandatul meu, a continuat în mandatul primarului Videanu, iar următorul primar trebuie să rămână consecvent pe soluţiile din studiul japonez. Altfel, dacă începem inovaţii, acum s-ar putea ca proiectul de modernizare al Bucureştiului să fie ratat", a afirmat Băsescu. El a ţinut să sublinieze "cu toată responsabilitatea" că nimeni nu va putea schimba Bucureştiul peste noapte sau într-un singur mandat. "Fiecare primar lasă ceva din sănătatea lui şi nervii lui, din sufletul lui, într-un mandat de primar. Poate şi asta trebuie apreciat", a spus Băsescu.
Stolojan: "Am votat pentru un primar al soluţiilor"
Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală, că a votat pentru primarul de care Bucureştiul are nevoie, pentru un primar "al soluţiilor şi proiectelor".
Potrivit prim-vicepreşedintelui PD-L, anii care vor urma "sunt decisivi" pentru viitorul Bucureştiului şi pentru dezvoltarea sa.
În opinia lui Stolojan, Bucureştiul are nevoie de finalizarea unor proiecte "care se cunosc de mai mulţi ani de zile că trebuie realizate". "Din păcate, noi nu avem această disciplină în elaborarea şi monitorizarea proiectelor", a afirmat liderul democrat-liberal.
Theodor Stolojan a votat la Secţia 137, alături de soţia sa.
Blaga are emoţii
Candidatul Partidului Democrat-Liberal la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, a votat împreună cu soţia, la Secţia 116 de la Liceul "I. L. Caragiale".
Vasile Blaga a mărturisit, după ce şi-a exprimat dreptul de vot, că are emoţii. "Am emoţii, nu sunt de piatră, orice om are emoţii. Am dat un vot responsabil pentru Bucureşti, pentru un oraş frumos, sănătos, curat şi ceea ce sper este să fac asta pentru cât mai mulţi bucureşteni. Până la urmă, ei să hotărască, nu alţii în locul lor", a spus candidatul PD-L.
Totodată, Blaga şi-a exprimat speranţa că prezenţa la urne va fi mai mare decât în primul tur de scrutin.
"Probabil că, în primul tur, oamenii au văzut că nu va fi ales primarul de prima dată, dar cred că se vor mobiliza astăzi. Sper că şi timpul ajută, numai să nu plouă", a spus Vasile Blaga.
A votat şi Poteraş
Candidatul Partidului Democrat-Liberal, Cristian Poteraş, intrat în turul al doilea de scrutin pentru Primăria sectorului 6, a votat la Şcoala nr. 202 din Crângaşi.
"Am venit, în primul rând, cu bucurie, cu speranţa că cetăţenii au înţeles ceea ce am dorit şi realizat pentru dânşii şi ceea ce am să fac în următorul mandat", a afirmat Poteraş.
El a spus că se aşteaptă la o participare mai bună la vot decât în primul tur de scrutin.
Murgeanu e sigur de victorie
Pedelistul Răzvan Murgeanu, a declarat astăzi că este sigur de victoria sa împotriva liberalului Andrei Chilman în cursa pentru funcţia de primar al sectorului 1.
"Voi câştiga alegerile pentru Primăria Sectorului 1", a declarat, după ce a ieşit de la urne, Răzvan Murgeanu. Întrebat pentru cine a votat acesta a răspuns că a votat pentru Bucureşti.
În ceea ce priveşte prezenţa la vot a bucureştenilor, candidatul PD-L a precizat că este destul de nemulţumit de numărul redus al cetăţenilor care s-au prezentat la urne.
Antonescu: "Am votat împotriva minciunilor"
Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat împotriva "minciunilor" pe care le aude de opt ani de zile la administraţia Bucureştiului.
"Nu am votat pentru, am votat împotriva minciunilor pe care le aud de opt ani de zile în administraţia Bucureştiului", a spus liberalul.
El şi-a manifestat regretul că nu s-a găsit şi Ludovic Orban pe buletinul de vot.
"Politica presupune să treci şi peste regrete", a afirmat vicepreşedintele PNL.
Crin Antonescu a votat la secţia 331, amenajată la Şcoala generală "Barbu Delavrancea" din Bucureşti.
Tăriceanu nu a mai avut emoţii
Dacă la primul tur premierul a întâmpinat probleme în exercitarea dreptului de vot, în această dimineaţă el a votat fără probleme.
Tăriceanu şi-a exprimat speranţa ca Bucureştiul să beneficieze de o administraţie mai competentă, mai apropiată de cetăţean şi care să aibă o viziune legată de viitorul Capitalei.
"Cred că Bucureştiul merită să dea cetăţenilor săi condiţiile unei adevărate metropole, adică un trai civilizat, curăţenie, trafic normal, mijloace de transport public la dispoziţie şi, sigur, nu în ultimul rând, o reglementare serioasă şi coerentă în ceea ce priveşte regimul construcţiilor", a declarat şeful Guvernului, dastăzi, după ce a votat la Clubul Sportiv Şcolar nr.5 din Bucureşti.
El a spus că, din păcate, Bucureştiul, care are o amprentă arhitectonică deosebită, riscă să devină un oraş ca oricare altul, în care concurenţa să fie numai între zgârie-nori fără personalitate. "Bucureştiul trebuie să-şi păstreze şi să-şi definească personalitatea proprie în contextul în care este cel mai mare şi cel mai reprezentativ oraş al ţării", a adăugat Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu a venit la vot, alături de soţia sa, Ioana, şi de fiul său, Mihai.
Geoană: "Este necesar un nou destin pentru Bucureşti"
Preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a declarat, după ce a votat, că încă regretă că nu a ajuns Cristian Diaconescu în turul al II-lea de scrutin pentru Primăria Capitalei, subliniind că este necesar un nou destin pentru Bucureşti.
"Aşa cum am mai spus-o, este important ca Bucureştiul să aibă o nouă şansă şi aceia care au crezut că pot să acapareze oraşul timp de 18 ani sau în ultimii 8 ani să primească un vot de blam", a declarat Geoană, care le-a urat succes colegilor de partid care au rămas în cursa electorală.
Geoană şi-a exprimat speranţa că bucureştenii se vor prezenta la urne. "Este o discrepanţă foarte mare faţă de participarea din restul ţării, dar probabil aşa se întâmplă în oraşele mai mari, lumea este mai agitată, mai ocupată, are mai multe tentaţii. Dar cred că vremea rea îi va aduce mai devreme acasă pe bucureşteni şi sper că vor veni în număr cât mai mare la vot pentru că este vorba de destinul a două milioane de oameni", a spus liderul social-democrat.
Videanu a votat pentru un candidat serios
Actualul primar al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat la Grupul Şcolar Industrial "Timpuri Noi", că a votat pentru "un candidat serios".
"Am votat pentru un candidat serios şi nu neapărat pentru unul aventurier, care, chiar dacă este şarmant, eu sper ca acest lucru să nu fie suficient", a afirmat Videanu, după ce şi-a exercitat dreptul la vot, împreună cu soţia.
Videanu consideră că proiectele sale trebuie continuate de cel care îl va înlocui în funcţia de primar general al Capitalei.
"Am votat ca Bucureştiul să aibă şansa să-şi rezolve problemele în următorii patru ani, proiecte începute de mai bine de opt ani de zile. Cred că merită să fie continuate şi finalizate. Este în practica capitalelor europene. Nicio administraţie publică nu-şi rezolvă problemele într-un singur mandat", a spus Adriean Videanu.
Vom reveni cu amănunte.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:11 Citiţi şi : Bătălia Oprescu-Blaga se va tranşa la limită
Ultima strigare pentru primarii de 40% Marile confruntări din alegerile locale se tranşează mâine
Sorin Oprescu are certificat de revoluţionar SUSPANS ELECTORAL: Confruntarea finală