Cum vor gestiona partidele un eşec în alegeri | Alegeri parlamentare 2016
- Ionel Dancu
- 16 noiembrie 2016, 00:00
EVZ vă prezintă scenariile despre care niciun partid nu vrea să vorbească: ce se întâmplă dacă pierd alegerile parlamentare din 11 decembrie şi ratează viitorului Guvern
PSD va organiza în primăvară un Congres extraordinar dacă pierde alegerile. „Eu îmi voi da demisia dacă PSD nu câștigă alegerile, e o chestiune firească. În politică și în sport cel care pierde alegerile e cel care nu e pe primul loc”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea. În realitate, Dragnea nu se aşteaptă să piardă, afirmaţiile sale fiind un exerciţiu de imagine, spun surse PSD pentru EVZ. Lucrurile se complică dacă PSD câştigă alegerile dar nu face Guvernul. În această situaţie, spun surse de la vârful partidului, susţinătorii fostului premier Victor Ponta vor încerca să-l facă pe Dragnea „ţapul ispăşitor” al intrării PSD în opoziţie şi în final „decapitarea” lui. Dacă PSD face Guvernul, actuala conducere îşi va continua mandatul până în 2019.
FOTO: Liberalii speră că Dacian Cioloş îi va salva de opoziţie
Ceaţă groasă în PNL
Liberalii nu și-au asumat un scor electoral clar. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a asigurat doar că își dă demisia dacă liberalii nu vor forma Guvernul. În această situaţie, va fi desemnat un președinte interimar. Sursele liberale citate au precizat că un Congres în care se va alege noul șef al PNL va avea loc mai devreme de primăvara lui 2017. Liberalii speră că foștii PDL-iști nu vor migra spre partidul lui Traian Băsescu, dacă PMP va intra în Parlament. “Nu cred (că vor pleca - n.r.), pentru că PNL o să fie principalul partid de opoziție”, au spus sursele citate.
Trei actori pentru 5%
Dacă ALDE nu face pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament, aripile din partid aflate în spatele lui Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu pot trece cu arme şi bagaje în tabăra social-democraţilor sau să revină la PNL, au declarat pentru EVZ surse parlamentare. Dacă ALDE intră în Parlament, poate juca la două capete, lipindu-se de partidul care are prima şansă să facă Guvernul.
Aflat şi el la primul scrutin parlamentar, PMP-ul lui Traian Băsescu se luptă să facă pragul electoral şi să obţină peste 25 de parlamentari. Dacă eşuează, foştii UNPR- işti veniţi recent în PMP ar putea scinda partidul, spun surse ex-UNPR pentru EVZ.
Dacă intră în Parlament şi ajunge „mare”, USR se va sparge în mai multe partide cu ideologii diferite. Dacă ratează legislativul, va încerca să rămână un partid „foarte activ” în Capitală.
UDMR şi naţionaliştii
UDMR a eliminat orice risc de a rămâne în afara Parlamentului, prin alianţe cu celelalte forţe maghiare care puneau în pericol partidul. Dacă nu va intra la guvernare, UDMR va negocia cu majoritatea parlamentară sprijin la vot pe anumite subiecte, la schimb cu susţinerea unor iniţiative pentru comunitatea maghiară. O dispariţie a UDMR din Parlament ar fi o premieră postdecembristă. PRU, de factură naţionalistă, joacă pe cartea „totul sau nimic”. Fie intră în Parlament şi ajută PSD să facă Guvernul, fie ratează pragul electoral şi se sparge, „vedetele” partidului urmând să-şi caute o nouă formaţiune politică cu legături în Guvern.