Cum vom deosebi LAPTELE natural de cel făcut din lapte PRAF

Cum vom deosebi LAPTELE natural de cel făcut din lapte PRAF

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat ieri cu 218 voturi „pentru” legea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate. Prin acest proiect, consumatorii vor şti cât lapte praf conţin produsele lactate, dar şi daca ceea ce beau este lapte românesc sau nu.

Legea ar trebui să aducă puţină ordine pe piaţa lactatelor, unde o mare parte din laptele utilizat provine din import, iar laptele de consum la cutie este de fapt lapte praf reconstituit.

Astfel, legea prevede că produsele lactate trebuie să cuprindă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de X%” şi că „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor”, potrivit Mediafax.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vânzare şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei şi se pedepseşte cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, pe timp de 6 luni, după caz.