Cum vă feriţi de cele mai murdare lucruri din casă

Cum vă feriţi de cele mai murdare lucruri din casă

Periuţa de dinţi trebuie schimbată după o răceală, iar telecomanda, curăţată regulat cu spirt.

Microbii pot "hiberna" în jurul nostru zeci de ani fără a provoca îmbolnăviri, însă, odată dereglat echilibrul în care trăiesc, pot deveni extrem de agresivi. Germeni "bântuie" chiar şi acolo unde ne aşteptăm mai puţin: pe tocător, pe tastatura calculatorului, pe telecomandă, chiar şi pe solniţă.

Dezinfectaţi tocătorul

Particulele de mâncare rămase pe suprafaţa tocătorului se râncezesc, iar tocătorul se transformă într-un adevărat furnicar de bacterii, inclusiv E.coli şi salmonella, care se înmulţesc continuu. De pe tocător microbii ajung pe mâini sau direct în mâncare. În anumite cazuri, colacul de toaletă poate fi chiar mai curat decât tocătorul de bucătărie din lemn. "Cei mai mulţi clătesc tocătorul cu apă şi cred că e suficient", avertizează Eileen Abruzzo, infecţionist la College Hospital of Brooklyn, autor al mai multor studii pe această temă.

Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, tocătorul trebuie curăţat cu dezinfectat şi apă fierbinte după ce e folosit. Nu clătiţi dezinfectantul imediat, lăsaţi să acţioneze câteva zeci de minute.

Aşezaţi periuţa de dinţi departe de toaletă

Pe lângă "propriile" bacterii care ajung să contamineze periuţa de dinţi, există destule "surse" în jur. De exemplu, în timp ce tragem apa la toaletă se împrăştie picături de apă "înţesate" de bacterii şi virusuri, care pot "răzbate" până la periuţă.

"Pentru a evita această situaţie, aşezaţi periuţa de dinţi cât mai depare de vasul de toaletă sau folosiţi un dispozitiv de protecţie şi schimbaţi-o des, mai ales după perioadele de boală, după răceli", recomandă Gabriel Ionescu, medic microbiolog şi director al Institutului "Cantacuzino" din Bucureşti.

Dacă mâncaţi şi strănutaţi în faţa calculatorului, tastatura poate deveni o adevărată pepinieră de microbi agresivi.

Într-un studiu recent, cercetătorii britanici "au luat la puricat" mai multe tastaturi, în care au descoperit bacterii extrem de agresive, precum E.coli şi stafilococi. Una dintre acestea avea de cinci ori mai mulţi germeni decât un colac de toaletă.

Specialiştii spun că e bine să vă spălaţi pe mâini înainte şi după ce tastaţi, iar dacă obişnuiţi să serviţi prânzul în faţa calculatorului, aveţi grijă să nu strecuraţi firimituri printre taste. În plus, tastatura şi mouse-ul trebuie dezinfectate cu alcool.

Şi solniţa are microbi

Paradoxal, unul dintre cele mai murdare locuri din casă stă la loc de cinste chiar pe masă. În cadrul unui studiu din 2008, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia, solniţa "a picat" testul virusurilor. Cercetătorii le-au cerut celor 30 de voluntari care prezentau simptome de răceală să numească zece lucruri din casă pe care le atinseseră în ultimele 18 ore. Aceştia au descoperit virusuri gripale pe jumătate din suprafeţele testatate, printre care şi solniţa.

"Spălaţi solniţa regulat, dar, mai degrabă spălaţivă pe mâini înainte şi după ce condimentaţi mâncarea", este sfatul microbiologului Gabriel Ionescu. Unul dintre cele mai îmbâcsite şi contaminate obiecte din toată casa e telecomanda. "Dacă nu vreţi microbii altora, dezinfectaţi telecomanda frecvent cu spirt", ne sfătuieşte specialistul. Autorităţile sanitare inter naţionale recomandă să vă spălaţi pe mâini timp de cel puţin 20 de secunde şi să nu înlocuiţi săpunurile cu gelurile dezinfectante. "Unul dintre cele mai contaminate obiecte din casă e telecomanda. Trece prin nenumărate mâini într-o zi şi preia germeni de la fiecare." GABRIEL IONESCU, medic microbiolog şi director la Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti