Cum te pregăteşti pentru un masterat în străinătate

Cum te pregăteşti pentru un masterat în străinătate

Când rezultatele academice ale candidatului nu sunt extraordinare, scrisoarea de intenţie şi recomandările profesorilor sau ale şefilor pot convinge universitatea să-l declare admis.

Absolvirea unui masterat în străinătate înseamnă un plus de cunoştinţe, un avantaj la angajare şi o experienţă culturală alături de oameni cu atitudini şi mentalităţi diferite.

Până a ajunge însă la culegerea laurilor, cei interesaţi de astfel de studii trebuie să treacă printr-un proces complex de admitere: alegerea programului, în tocmirea actelor, crearea unui eseu motivaţional convingător, obţinerea uneia sau a mai multor scrisori de recomandare şi un test de limbă care să ateste nivelul de cunoştinţe cerut de universitate. Studii practice în ţări nordice

Procesul de pregătire este laborios şi ar fi bine să fie început cu câteva luni înainte de înscriere.

Primul pas este alegerea unui program de studiu care să corespundă intereselor şi pregătirii candidatului. După un proces sincer de introspecţie, candidatul trebuie să se orienteze spre o ţară cu un sistem educaţional ce se potriveşte cerinţelor lui.

"Sisteme asemănătoare cu cel românesc sunt cele latine, ca Franţa, Italia, Spania, iar cele orientate către aplicabilitatea cunoştinţelor sunt cele din ţări nordice sau anglo-saxone, precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Suedia", spune Bogdan Kochesch, manager Educativa - program de consiliere pentru admitere în străinătate.

Ce apreciază comisia

Cei care aplică pentru un masterat în străinătate trebuie să pregătească o serie de documente: copii traduse şi legalizate după diploma de licenţă şi foaia matricolă, certificat de limbă, scrisori de recomandare şi eseu motivaţional.

Reprezentantul Educativa spune că, pe lângă aceste documente, se mai pot adăuga adeverinţe de la locurile de muncă, certificate de la activităţi extracurriculare, certificări profesionale sau rezultate la teste standardizate (GRE, GMAT).

"Cu cât dosarul este mai bun, cu atât şansele de admitere sunt mai mari", spune reprezentantul Educativa. "Un candidat trebuie să se străduiască să aibă toate documentele şi calificativele cât mai aproape de nivelul perfect. Dacă nu se poate, este important ca media să fie una decentă (ex: 8,50) sau să aibă un certificat de limbă straină obţinut cu o medie bună (ex: IELTS 6,5-7)". Proba scrisorilor de recomandare

Pentru a convinge comisia de admitere, candidatul trebuie să întocmească o scrisoare/eseu motivaţional în care să-şi exprime interesul pentru domeniul de studiu şi pentru programul ales în special.

Este indicat să-şi prezinte experienţa profesională în domeniu şi importanţa pe care o are urmarea masteratului respectiv pentru cariera lui.

Un alt punct convingător al aplicaţiei îl reprezintă conţinutul scrisorii sau al scrisorilor de recomandare, care trebuie scrise şi semnate de profesori şi/sau persoane cu care candidatul colaborează în activitatea profesională. Este indicat ca acela care semnează documentul să aibă o funcţie înaltă în instituţia pe care o reprezintă. Aceste documente trebuie să conţină informaţii despre candidat care să convingă comisia că acesta este potrivit pentru programul respectiv de studiu.

SIMPLU

Înscrierea la masterat se poate face on-line

Cea mai uşoară procedură de înscriere la masterat este cea on-line. Ioana Axinte, reprezentanta ONG-ului Dreamfoundation, care-i ajută pe tineri în procesul de aplicare, spune că în varianta clasică pot apărea o sumedenie de piedici: un dosar incomplet, taxe poştale, eseuri sau scrisori de recomandare incorect întocmite etc.

Fundaţia care facilitează înscrierea on-line îi ajută pe candidaţi să găsească masteratul potrivit, îi sprijină în procedura de aplicare şi intermediază chiar obţinerea unui job pe perioada studiilor.

Taxa de aplicare este de 15 euro (detalii pe www.dreamfoundation.eu) Preţurile unui program de masterat sunt între 700 şi 15.000 de euro, însă există şi masterate gratuite, mai ales în Danemarca şi Olanda.

Ne puteți urmări și pe Google News