Cum sunt înșelați românii. Ce conține, de fapt, brânza de capră. Avertismentul inspectorilor sanitar veterinari

Cum puteți păstra brânza proaspătă mai mult timp. Sfaturi simple și utile. Sursa: Arhiva EVZ

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a descoperit, în urma unui control de rutină, mai multe nereguli la comercianții de produse lactate din București, dar și la cei care vând produse din roșii.

În urma controalelor la comercianții de produse din lapte, inspectorii au aplicat amenzi de aproximativ 300.000 de lei. În total, au fost verificate 710 unități, din care s-au prevalat 731 de probe. Printre principalele neconformități constatate de inspectori se numără etichetare incompletă, neprezentarea documentelor de proveniență brânză FETA origine Bulgaria și depozitarea, manipularea și igienizarea necorespunzătoare.

Laptele de capră sau oaie era înlocuit cu laptele de vacă

Potrivit ANSVSA, la cinci probe de produse lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de grăsimi vegetale. De asemenea, 46 de probe de lapte și produse lactate au fost neconforme în ceea ce privește conținutul de proteină, grăsime și/sau sare, nerespectând cerințele Regulamentului (CE) nr.1169/2011 cu privire la informarea consumatorului.

34 de sancțiuni contravenționale în valoare de 286.920 de lei au fost aplicate și s-a reținut cantitatea de 638 de kg lapte și produse lactate.

Acțiunea de control s-a desfășurat în perioada 18 – 26.10.2022, cu privire la respectarea condiţiilor sanitare veterinare referitoare la procesarea, depozitarea și comercializarea laptelui crud, produselor lactate și pastei de tomate/bulion/ketchup.

Obiectivele controlate prioritar au fost depozitele frigorifice și depozitele de produse alimentare fără regim termic, ce efectuează operațiuni de import din țări terțe și comerț intracomunitar, unitățile de procesare lapte și produse din lapte, unitățile de procesare/depozitare pastă de tomate/bulion/ketchup, precum și unitățile de comercializare en gros și en detail a laptelui, a produselor lactate, a pastei de tomate/bulion/ketchup.

Nereguli la pasta de tomate, bulion și ketchup

Pentru tomate/bulion/ketchup au fost verificate 609 unități și au fost prevalate 345 de probe. Neregulile constatate au fost sancționate cu 17 amenzi contravenționale în valoare totală de 98.400 de lei. S-a reținut oficial cantitatea de 443 de kg pastă de tomate și 45 de kg ketchup.

Principalele neconformități constatate au constat în etichetarea incompletă a produselor, lipsa originii produsului, lipsa corelării loturilor unor produse cu documentele însoțitoare.

Neconformitățile au fost gestionate în cadrul platformei Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) și au fost dispuse, după caz, măsuri de retragere de pe piață, potrivit unui comunicat ANSVSA.