Cum se va schimba FMI după Dominique Strauss-Kahn

Cum se va schimba FMI după Dominique Strauss-Kahn

După plecarea lui Dominique Strauss-Kahn, susţinerea Fondului pentru Europa ar putea slăbi.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), francezii care se pregăteau să-l voteze la viitoarele alegeri, dar şi întreaga lume este şocată de arestarea directorului FMI, Dominique Strauss- Kahn (DSK).

Acesta a fost arestat sâmbătă, la New York, fiind acuzat de agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol. Oficialii Fondului au dat asigurări că instituţia rămâne "pe deplin funcţională şi operaţională" şi l-au desemnat în funcţia de director general pe adjunctul lui Kahn, John Lipsky.

Oricare ar fi atitudinea aparentă, toate statele şi instituţiile se aşteaptă la schimbări de politică din partea Fondului.

Sfârşitul politicii lui Kahn

Strauss-Kahn a devenit şeful FMI în noiembrie 2007. După venirea acestuia în fruntea instituţiei, împrumuturile de urgenţă acordate de FMI au crescut spectaculos, de la sub 2 miliarde de dolari în 2007 la circa 92 miliarde dolari în 2010, potrivit publicaţiei britanice "The Telegraph".

Noua faţă a FMI a presupus nu numai să fie un creditor de urgenţă pentru statele afectate de criză, ci să ofere soluţii pentru toate problemele macroeconomice şi ale sectorului financiar care afectează stabilitatea globală.

Originar din Franţa, Strauss-Kahn a jucat un rol-cheie în eforturile de a depăşi criza datoriilor suverane ale statelor europene, declanşată anul trecut. FMI a contribuit la pachetele de salvare destinate Greciei şi Irlandei şi s-a implicat şi în susţinerea Portugaliei. Iar această susţinere ar putea slăbi, spun unii analişti.

Amedeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice Olli Rehn, a exprimat, într-o conferinţă de presă, încrederea Comisiei Europene că va exista o "continuitate în activitatea şi procesul decizional ale FMI".

Totuşi, odată cu arestarea lui Kahn, ţări emergente precum Brazilia vor dori să aibă un cuvânt mai puternic de spus în ceea ce priveşte alegerea şefilor FMI şi ai Băncii Mondiale, potrivit unei analize Bloomberg.

Arestarea şefului FMI a avut primele consecinţe economice: cursul euro a scăzut pe pieţele asiatice, pe fondul temerilor investitorilor ca situaţia lui DSK să nu complice eforturile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.

Cum a evoluat scandalul FMI:

  • Directorul FMI rămâne în arest. De ce a respins judecătorul cauțiunea de 1 milion de dolari?
  • Arestarea şefului FMI pentru tentativă de viol şochează Franţa
  • Ascensiunea şi căderea lui Dominique Strauss-Kahn
  • Directorul FMI riscă 20 de ani de închisoare
  • Soţia directorului FMI nu crede acuzaţiile aduse acestuia
  • Cine conduce FMI după arestarea lui Dominique Strauss-Kahn?
  • Avocaţii şefului FMI susțin că acesta lua prânzul cu fiica sa în momentul presupusei agresiuni sexuale

Ne puteți urmări și pe Google News