Cum se repartizează polii de Putere în PNL în cazul unui nou Guvern

Cum se repartizează polii de Putere în PNL în cazul unui nou Guvern

Dacă apelul făcut sâmbătă de președintele Klaus Iohannis va rămâne fără ecou în USR-PLUS, următorul titlu cu adevărat important din categoria ”Politic” va fi ”Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu a trecut”. Dacă nu va fi așa, titlul normal este ”PSD a dispărut de pe scena politică”.

După cel cu moțiunea, președintele ne-a sugerat că urmează: ”USR-PLUS exclus de la noua guvernare!” De fapt nu ne-a sugerat, ne-a spus-o explicit. Declarația pusă pe Facebook cred că este și un avertisment pentru liberalii care ar participa la grăbirea votului pentru moțiune.

În materialul publicat ieri pe evz.ro , avansam două nume de posibili premieri, dacă se va schimba Guvernul, Ilie Bolojan și Nicolae Ciucă. Nu cred că recentele evoluții au schimbat lista.

Primul lucru de menționat este că amândoi sunt persoane care s-au ținut departe de atacuri directe la alte partide, așa că au potențial de a aduna voturile necesare unui cabinet minoritar.

Ne puteți urmări și pe Google News

La o primă vedere pare că alegerea unuia dintre cei doi de către Klaus Iohannis ar favoriza una dintre taberele din PNL. Ilie Bolojan conduce o organizație care a votat în majoritate pentru candidatura lui Ludovic Orban, iar Nicolae Ciucă, fără a fi vocal în lupta de partid, a girat prin prezență lansarea lui Florin Cîțu în cursă.

Fiind vorba de alte nume decât ale celor doi competitori direcți, am fi tentați să credem că e vorba de o desemnare făcută înainte de alegerile din 25 septembrie, pentru a nu influența voturile delegaților, deși o asemenea opinie stârnește râsul.

Totuși, prevăd un mic avantaj pentru Nicolae Ciucă, dacă se ajunge la schimbarea Guvernului prin moțiune de cenzură, pentru simplul fapt că Bolojan a fost indicat de liderii useriști drept un premier agreat și de ei.

Dacă apelul fără precedent al lui Klaus Iohannis îi va face, prin absurd, deși nimic nu mai e destul de absurd pentru a fi imposibil în politica de la noi, pe liderii progresiști să renunțe la moțiunea de cenzură, este foarte credibil ca președintele să le ofere celor de la USR-PLUS satisfacția schimbării lui Florin Cîțu, care ar trebui să se mulțumească doar cu șefia partidului, dacă o va câștiga. Dacă nu, vorba românului, nu.

În acest caz, Bolojan ar fi cel care ar mențiune un oarecare echilibru între PNL și USR, dar și cel care ar stopa eventuale migrații dacă Ludovic Orban pierde președinția partidului.