Cum se poate îmbolnăvi cineva de la un blat de bucătărie. Explicațiile medicilor
- Adrian Lambru
- 11 august 2024, 16:48
Puternice dar elegante, blaturile de bucătărie din cuarț au devenit un element de bază în milioane de case. Cu toate acestea, blaturile la modă ar putea intra în curând în rândul materialelor de construcție interzise. La fel ca azbestul, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la siguranța lor.
Mai ieftin decât granitul sau marmura, popularitatea sa în creștere este pusă pe seama creșterii rapide a unei afecțiuni pulmonare mortale, silicoza pietrei artificiale. În ultimul an, au existat 11 cazuri în Regatul Unit. Inclusiv un deces cauzat de această boală progresivă, cauzată de inhalarea prafului de siliciu cristalin în timpul fabricării sau montării.
Acest lucru a condus la apeluri pentru ca autoritățile să urmeze exemplul Australiei și să interzică materialul pentru a proteja lucrătorii. Până atunci, toate măsurile de control posibile ar trebui aplicate legal pentru a minimiza expunerea lucrătorilor la praful nociv de siliciu cristalin generat în timpul fabricării și montării acestuia, spun experții.
Cum se poate îmbolnăvi cineva de la un blat de bucătărie?
Fabricate din unul dintre cele mai dure minerale de pe pământ, blaturile de lucru sunt compuse în general din aproximativ 90% cuarț măcinat și 10% rășini și pigmenți. De asemenea, atunci când sunt pregătite pentru instalare, acestea sunt adesea tăiate și lustruite „uscat” cu un polizor unghiular sau cu alte unelte manuale. Asta fără utilizarea apei pentru a suprima generarea de praf, crescând și mai mult volumul de praf fin.
Anul trecut, opt bărbați au fost trimiși la o clinică specializată în boli pulmonare profesionale, cu vârste cuprinse între 27 și 56 de ani la momentul diagnosticului. Doi erau evaluați pentru transplant pulmonar. Trei pentru o boală autoimună și doi pentru o infecție pulmonară oportunistă cauzată de micobacterii non-tuberculoase atunci când boala a fost descoperită.
Expunerea la praf de piatră a durat în medie 12,5 ani. Dar a fost cuprinsă între patru și 40 de ani. Toți bărbații lucrau pentru companii mici, cu mai puțin de zece angajați. Deși niciunul nu lucra la fabricarea sau instalarea blaturilor de lucru, toți efectuau procesul de „finisare”. În special tăierea și lustruirea blaturilor de lucru înainte de instalare.
Ce spun medicii despre asta
Cu toții au raportat că acest lucru se făcea fără suprimarea constantă a apei și fără ceea ce ei considerau a fi o protecție respiratorie adecvată. Chiar și în cazul în care ventilația din atelier era prezentă, bărbații au declarat că sistemul nu fusese întreținut sau curățat în mod regulat. Niciunul dintre ei nu era la curent cu monitorizarea activă a prafului în suspensie la locul de muncă.
Șase s-au născut în afara Regatului Unit și șapte fumau sau obișnuiau să fumeze, potrivit medicilor care au scris în revista BMJ Thorax. Medicii care i-au tratat au declarat că trebuie să se facă mai mult pentru a reglementa expunerea la praf și au îndemnat oficialii să ia în considerare o interdicție totală.
Ei au scris: „Apariția bolii este probabil legată de nivelurile de expunere. Ceea ce sugerează că nivelurile, cel puțin pentru unele dintre cazurile din Regatul Unit... au fost extrem de ridicate și implică faptul că angajatorii nu au reușit să controleze expunerea la praf și să adere la reglementările privind sănătatea și siguranța”.
Problema din micile afaceri
„Piața este dominată de întreprinderi mici în cadrul cărora s-a demonstrat că punerea în aplicare a reglementărilor este dificilă. În plus, este posibil ca cel puțin unii producători de blaturi de lucru să nu furnizeze informații tehnice adecvate referitoare la riscurile potențiale. 'Chiar și în cazul încetării expunerii, s-a observat o progresie a bolii în peste 50 % din cazuri pe o perioadă medie de 4 ani. Prin urmare, prevenirea bolii este esențială”.
Aceste apeluri sunt susținute de un al doilea studiu publicat în Occupational & Environmental Medicine. Care afirmă că substanța ar putea fi eliminată treptat. Aceștia scriu: „Între timp, ar trebui luate toate măsurile de control posibile pentru a menține expunerea la siliciu cristalin respirabil cât mai scăzută posibil.
Credem că această propunere este proporțională. Și ar proteja sănătatea lucrătorilor europeni și a altor lucrători din întreaga lume, încurajând în același timp industria să continue să dezvolte produse mai sigure”. Dr. Johanna Feary, expert în boli pulmonare, a declarat că nu există „niciun tratament bun” pentru această boală mortală.
„Diagnosticul poate fi devastator”
„Diagnosticul poate fi devastator. Afectează bărbați tineri, dintre care mulți au lucrat cu acest material doar câțiva ani”, a declarat ea pentru The Sun. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Health and Safety Executive a declarat: „Condoleanțele noastre sunt alături de cei care au pierdut persoane dragi din cauza unei boli legate de muncă”.
„Marea Britanie dispune de un cadru de reglementare solid și bine stabilit pentru a proteja lucrătorii de riscurile pentru sănătate asociate cu expunerea la substanțe periculoase”, scria DailyMail.