Cum se împart cele 2.300 de posturi deblocate în sănătate

Cum se împart cele 2.300 de posturi deblocate în sănătate

Se preconizează o luptă acerbă pentru cele 1.000 de posturi destinate cadrelor sanitare medii. Riscă să rămână neocupate locurile scoase la concurs pentru doctori în spitale din zone izolate.

Lista exactă a posturilor din sănătate deblocate după tragedia de la Maternitatea Giuleşti a fost dată publicităţii: se scot la concurs 2.322 de posturi. Asistenţilor le sunt rezervate 1.075 de locuri, medicilor 963, farmaciştilor 67 şi 217 pentru personal auxiliar. Cea mai mare concurenţă va fi pentru posturile de asistenţi.

Citiţi AICI lista completă a posturilor disponibile

"La ţară nu există stimuli pentru angajaţi"

"În oraşele mari va fi concurenţă mare. La ţară, multe locuri pentru medici vor rămâne însă vacante pentru că nu există stimuli pentru angajaţi. Unele posturi au mai fost scoase la concurs şi nu au prezentat interes, iar blocarea angajărilor a făcut ca oamenii să-şi piardă speranţa şi să plece din ţară. Sunt şi medici care aşteaptă deblocarea", spune managerul Spitalului "Sf. Maria" Bucureşti, Narcis Copcă.

În Capitală, cele mai multe posturi deblocate (31) sunt la Spitalul de Urgenţă Floreasca: 20 pentru medici, 10 pentru personal mediu şi unul pentru personal auxiliar. "Cred că va exista o concurenţă mare. De exemplu, pentru medicina de urgenţă vor fi cel puţin doi concurenţi pe loc. Numai la noi în spital sunt deja 10 absolvenţi care vor concura", spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Bogdan Opriţa.

Cel mai mare număr de posturi deblocate într-un spital (34) s-a anunţat la Spitalul Judeţean Cluj: 18 pentru medici, 12 pentru asistente şi 4 pentru personal auxiliar."Putem spune că au venit cam târziu cu această decizie, dar până la urmă niciodată nu-i prea târziu. Cele mai multe posturi vor fi pentru secţia de Primiri Urgenţe", a spus Cristiana Ciortea, director medical.

La Iaşi se aşteaptă ca mulţi candidaţi să fie interesaţi de joburile de asistenţi. "Şcoala Postliceală Sanitară «Grigore Ghica Vodă» a scos în acest an absolvenţi, în plus asistenţii plecaţi în străinătate au început să revină", a spus Ioan Bârliba, manager la Spitalul "Sf. Spiridon", care a solicitat deblocarea a 100 de posturi, dar i-au fost aprobate 27.

"În actualele condiţii, eu cred că ne putem descurca şi aşa. Se putea şi mai bine, dar suntem mulţumiţi, acum avem asigurată Secţia ATI, Primire Urgenţe şi Radiologia, care erau descoperite", mai spune managerul spitalului.

Preşedintele Ordinului Asistenţilor Bucureşti, Carmen Mazilu, spune că, în Capitală, rata de plecare a cadrelor medii s-a triplat faţă de anul trecut, însă "Bucureştiul va absorbi posturile pentru că aici e cel mai mare număr de spitale mari cu cea mai mare lipsă de personal".

Acte necesare

Examenele pentru ocuparea posturilor vor fi organizate la sediul unităţilor medicale care le-au scos la concurs în noiembrie. "Procedurile încep din octombrie. Anunţurile cu posturile disponibile vor fi afişate în 15 zile, iar în alte 15 zile candidaţii vor depune dosare", explică Oana Grigore, de la MS.

În funcţie de post, cei care vor să participe la examene trebuie să depună la dosar: copie după adeverinţa de liberă practică, după diploma de Bacalaureat, după adeverinţa de medic specialist, cerere tip. (Au contribuit Maria Craus, Marius Şoica)

Unde s-au deblocat cele mai multe posturi

Ne puteți urmări și pe Google News