Cum se fentează la primăria lui Boc, Legea Urbanismului! Un celebru bancher implicat într-un scandal de urbanism

Cum se fentează la primăria lui Boc, Legea Urbanismului! Un celebru bancher implicat într-un scandal de urbanism

La Primăria Cluj Napoca, în materie de urbanism orice este posibil. Chiar și să demolezi o casă întreagă când tu ai obținut o autorizație de construire gard și realizare acoperiș. În urmă cu patru luni, DNA Cluj a percheziționat biroul directorului Direcției de Urbanism Cluj, Corina Ciuban.

Celebrul bancher clujean, metamorfozat într-un mare dezvoltator imobiliar în Cluj Napoca, Iosif Pop a demonstrat cum se poate evita legea în domeniul construcțiilor și cum Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj Napoca, emite autorizații de urbanism, la modul cel mai suspect cu putință.

Iosif Pop (foto) a condus destinele unei bănci uriașe din România după care s-a axat pe domeniul imobiliar. A construit blocuri de locuințe și imobile de birouri, cu 12 etaje, unele în centrul zero al Clujului.

În urmă cu un an de zile, Iosif Pop a cumpărat o casă cu terenul aferent situate pe strada Ady Endre 23, din cartierul Andrei Mureșanu, din Cluj Napoca. A stat ”cuminte” vreme de un an, timp în care a obținut o autorizația de construire 1706/2016, care, atenție, se referă la construire garaj, refacere împrejmuire, extindere și mansardare construcție, refacere învelitoare.

Sâmbăta trecută, utilajele de construcții și mai mulți muncitori au demolat cu totul casa existentă la adresa Ady Endrei 23. Deși, Iosif Pop avea autorizație de construire pentru a construi un gard, un garaj și o mansardă, el a demolat întreaga construcție existentă la fața locului. ”După ce au demolat totul s-au apucat să toarne fundații”, spune unul dintre vecinii lui Pop, care a mai adăugat că nu înțelege cum cei de la Primăria Cluj Napoca permit astfel de abuzuri.

Iosif Pop este președintele Consiului Civic Local Cluj Napoca, care reprezintă ”vocea societății civile clujene, exprimându-se ca o alternativă simbolică, civică și apolitică, a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca”.

A ”ras” casa dar el o extinde

Un arhitect de renume clujen, consultat de EvZ, a declarat că, în acest caz, Iosif Pop avea nevoie de autorizație de desființare a construcției existente.

Cum această autorizație de desființare nu există, Iosif Pop s-ar putea face vinovat de încălcarea articolului 24 din Legea 50/1991, a construcțiilor publice, care pedepsește cu cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute de prezenta lege.

La fața locului, vechea casă a dispărut cu totul sub cupa excavatoarelor. Nu a mai rămas nici măcar o cărămidă la locului ei, fapt ce demonstrează, fără dubiu, că așa zisele lucrări de extindere nu există și că adevăratul scop este construirea unui imobil de la zero. Așa se explică și fundațiile săpate în urmă cu trei zile și umplute în cursul zilei de luni cu beton.

Arhitectul consultat de EvZ a declarat că în acest caz este vorba despre caz tipid de ”fentare” a regulamentului de urbanism, caz foarte des întâlnit în Cluj Napoca. ”Dacă imobilul ar fi fost construit de la zero, pe un teren liber de alte construcții, atunci ar fi trebuie să se respecte limita de trei metri față de proprietatea vecină. Cum frontul la stradă este de 14.8 metri, noua construcție ar fi trebuie să aibă 8.8 metri lățime. În cazul așa zisei extinderi, în fapt o construcție de la zero, noul imobil poate fi construit pe limitele vechi ale casei demolate. Și așa se obține o suprafață construită mult mai mare”, explică arhitectul.

”Mai există un zid, în fundație”

EvZ l-a contactat și pe fostul bancher Iosif Pop. Acesta a recunoscut că nu are autorizație de desființare, ci doar o simplă dispoziție de șantier, emisă de arhitectul care se ocupă de caz. Casa demolata o puteti vedea în poza de mai jos.

Întrebat unde este vechea construcție, Pop a răspuns simplu: ”la fața locului mai există un zid, din fundația veche, situat în pământ”. ”Și acest zid credem ca va fi indepărtat prin dispoziție a arhitectului deoarece nu este unul rezistent. Nu înțeleg de ce se face atâta tevatură deoarece rămâne aceiași construcție pe același perimetru. Este autorizație de demolare din moment ce este autorizație de extindere. Arhitectul a făcut o constatare la fundație din față a casei și nu ține. Demolarea este implicită și este doar parțială”, a spus Iosif Pop, care a trebuit să recunoască, în cele din urmă, că a demolat întreaga casă, deși nu avea autorizație de demolare. Acesta a mai precizat că arhitectul lui a ales această soluție deoarece a vrut să construiască un planșeu unitar peste toate cele trei corpuri de clădire.

DNA cu ochii pe urbanismul clujean

DNA Cluj a lansat o amplă investigație penală la Primăria Cluj Napoca, care s-a finalizat cu trimiterea în judecată a viceprimarului orașului, Anna Horvath. Aceasta a fost acuzată de faptul că a intervenit la funcționari de la Direcția de Urbanism pentru a emite, în condiții nelegale sau mai repede, autorizații de construire în cazul unor clujeni.

Cu această ocazie, DNA a percheziționat și biroul Corinei Ciuban, director al Direcției de Urbanism. Mai mult, arhitectul șef al orașului Ligia Subțirică, dar și Corina Ciuban au fost audiate la DNA, în acest dosar.