Nici nu a început bine campania electorală că la Constanţa se împart, deja, deopotrivă, înjurături, ameninţări, pumni, picioare, excursii, pachete cu alimente, tichete medicale şi mai ales promisiuni.
Se fac plângeri la poliţie şi sesizări la Biroul Electoral de Circumscripţie. Presa locală este bombardată de comunicate şi poze cu băile de mulţime ale candidaţilor.
Pretendenţii la primărie sau consiliile locale şi judeţean, însoţiţi de susţinătorii politici de la centru, colindă cartierele sau localităţile pe care nu le-au mai văzut de vreo patru ani. Cu mici excepţii, cele două televiziuni şi majoritatea gazetelor locale, care sunt deţinute de cercuri de interese PSD-iste, nu fac campanie electorală. Nici nu e nevoie, mai toţi candidaţii PSD deţin funcţii publice, iar evenimentele organizate de ei sunt prezentate ca realizări ale administraţiei locale.
Aşa că, în afară de candidaţii PSD, ceilalţi candidaţi fac campanie în stradă. În judeţul Constanţa, 70% sunt primării PSD. Deşi există USL, în majoritatea localităţilor din judeţ, PNL şi PSD au proprii candidaţi. În timp ce candidaţii din judeţ organizează lansări aglomerate şi gălăgioase cu baloane, scandări , cântăreţi de hip hop, la Constanţa e linişte. "Nu facem nicio lansare, n-avem nevoie de prezenţa liderilor de la centru ca să câştigăm", spune viceprimarul PSD Decebal Făgădău. Cea mai aprigă bătălie electorală se înregistrează la Mangalia unde un independent Cristian Radu, susţinut de PNL, a ajuns "duşmanul" cel mai temut al actualului primar PSD Mihai Claudiu Tusac. Nici nu-şi agaţă bine bannerele sau îşi lipeşte afişele Cristian Radu că poliţia locală a primarului, ajutată cu spor de o agenţie de pază, distruge totul. Aşa că afişajele stradale sunt păzite de-o parte şi de alta de "muşchiuloşi fioroşi" gata să sară la bătaie. Cui aparţine Puterea Al treilea candidat, PDL-istul Zanfir Iorguş, este şi mai periculos pentru Tusac. Primarul PSD ţine cu atâta înverşunare la funcţie încât cere ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, prim-vicepreşedintele PSD Nicuşor Constantinescu. Acum că partidul său a ajuns la guvernare, lui Tusac i se pare firesc să-i ceară şefului său pe linie politică să-l pedepseacă pe comandantul poliţiei municipiului Mangalia, comisar şef Nicolae Pescaru, pe care îl acuză pur şi simplu că îi lasă şi pe contracandidaţii săi candidaţi să pună afişe.
"Nu în ultimul rând, dl Nicolae Pescaru obstrucţionează activitatea Primăriei Municipiului Mangalia în ceea ce priveşte amplasarea de materiale publicitare pe teritoriul administrativ al municipiului. Faţă de această situaţie, prin prezenta vă rugăm să ne sprijiniţi prin pârghiile legale de care dispuneţi, în vederea efectuării unui control asupra activităţii comandantului Poliţiei Municipiului Mangalia şi a luării măsurilor care se impun", îi scrie Tusac lui Nicuşor Constantinescu.
Apoi anunţă presa că, la fel ca şi Radu Mazăre de la Constanţa, împarte în această lună pachete cu alimente pensionarilor. Cică nu ar fi vorba de mită electorală, "pomana" este aprobată şi legiferată deja prin hotarâri ale consiliului local din luna aprilie. Plângeri penale
PSD-ul face însă plângeri penale împotriva candidatului PDL la primăria Constanţa Christian Gigi Chiru pe care îl acuză de mită electorală. Acesta a trimis pensionarilor scrisori la care a ataşat un vaucher medical în valoare de 25 lei cu care cei bolnavi îşi pot cumpăra medicamente, după ce bonul este validat de echipa sa de campanie. Ştampila de pe scrisoare datează însă înainte de începerea campaniei electorale aşa că Chiru răspunde relaxat într-un comunicat de presă că "Mazăre s-a obişnuit să nu comenteze nimeni în oraş, acelaşi nărav îl are şi PSD, s-au obişnuit să închidă gura tuturor ,ca să poată fura în linişte din buzunarul constănţenilor". Nici excursiile la mânăstirile din judeţ, organizate de candidaţi şi nici spectacolele de teatru la care bătrânii asistă gratuit ,nu sunt considerate mită electorală. Oamenii de afaceri oferă sprijin financiar şi la stânga şi la dreapta, că nu se ştie.
Constănţenii par total neinteresaţi de ceea ce se întâmplă în această campanie electorală. Se arată mai degrabă amuzaţi că un primar din judeţ a fost bătut de susţinătorul unui partid advers sau când văd cum echipele de afişaj electoral se încaieră în faţa panourilor. Ca să intre şi ele în atenţia publică, partidele mai micuţe , precum PER, fac "apel la decenţă şi respect reciproc între candidaţi şi partide ,propunând calea dialogului şi a dezbaterii politice în detrimentul manifestărilor reprobabile".