Cum se curăță filtrele aparatului de aer condiționat. Trucul care costă doar câțiva lei

Sursa foto: ideall.ro

Specialiștii au dezvăluit cel mai simplu și ieftin truc pentru a curăța filtrele de la aer condiționat. Bicarbonatul de sodiu este un ingredient care poate să te scape de probleme într-un timp foarte scurt.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient prezent în fiecare gospodărie, iar specialiștii spun că te poate ajuta la curățarea filtrelor de la aerul condiționat.

Aparatul de aer condiționat a devenit indispensabil în orice spațiu și este esențial pentru a ne asigura confortul termic, cel puțin în perioada caldă a anului. El reduce umiditatea și îți permite să alegi temperatura potrivită pentru tine. Cu toate astea, durata de viață a unui asemenea aparat depinde și de cum îl întreținem și cât de des îi curățăm filtrele de aer.

Când se curăță aerul condiționat

Filtrele murdare sau înfundate reduc capacitatea aparatului. Ele pot expulza în aerul din locuință particule periculoase pentru sănătate și pot mări consumul de curent cu până la 15%. Cu toate astea, specialiștii au precizat că bicarbonatul de sodiu te poate scăpa de această problemă.

În cazul în care aparatul tău de aer condiționat are filtre lavabile, aspiră-le bine, apoi spală-le într-o soluție preparată dintr-un litru de apă și 1 lingură de bicarbonat de sodiu. Lasă filtrele să se usuce câteva minute și dispozitivul tău este ca nou.

Frecvența cu care curățați filtrele depinde de cât de des este în funcțiune aparatul. Persoanele care îl folosesc doar vara pot să îl curețe o dată pe an. În schimb, oamenii care îl utilizează și iarna trebuie să îl spele o dată la șase luni. Pe de altă parte, dacă mediul în care trăiți este unul poluat sau cu mult praf, controlul este recomandat să se facă trimestrial, potrivit Playtech.

Ce conține aerul condiționat

Aerul condiționat este format din ventilator, filtru, vaporizator și diverse elemente care asigură controlul de la distanță. Freonul va fi depozitat în rezervorul din unitatea exterioară, acolo unde se va găsi într-o stare lichidă, la temperaturi scăzute. Cu ajutorul țevilor, freonul va ajunge în vaporizator și, grație mișcării ventilatorului, va fi încălzit de aerul cald filtrat. Aerul care intră în contact cu vaporizatorul va ceda căldura freonului, și apoi va fi eliberat în interior acum fiind rece.

Freonul a preluat căldura de la aerul cald și astfel a devenit gaz cu presiune mică. Pentru ca procesul să poată fi reluat, freonul trebuie să redevină lichid. Asta se va întâmpla datorită compresorului, cel care vă crește presiunea gazului rece și-l va transforma în gaz fierbinte cu presiune mare. Condensatorul și ventilatorul vor răci gazul, transformându-l în lichid, iar căldura rezultată va fi eliminată în exterior. Agentul lichid va ajunge din nou în rezervor și va pleca într-un nou ciclu de răcire.