Cum funcționează un aparat de aer condiționat?

Te-ai gândit vreodată cum funcționează un aparat de aer condiționat sau pur și simplu ești interesant de funcțiile sale de răcire și încălzire? Cel mai probabil nu-ți pui astfel de probleme când mergi la magazin și vrei doar să înțelegi ce poți face cu aparatul, unde-l poți monta și cât te va costa. Totuși, pentru cei mai curioși dintre cititori, rândurile următoare vor detalia principiul de funcționare al acestui aparat. 

Principiul fundamental 

Aerul condiționat funcționează pe baza unui principiu deosebit de simplu de înțeles: transferul de căldură de la o zonă caldă la una rece (sau mai puțin caldă decât prima). În magazine vei întâlni cel mai des aparatele de aer condiționat de tip split, cele care, așa cum le indică și numele, sunt împărțite în două unități: cea exterioară și cea interioară. 

Cum nu funcționează aparatul de aer condiționat 

Vrem, de la bun început, să scăpăm de ideile greșite. În primul rând, aerul rece generat cu ajutorul unității interne nu provine din exterior. Nu există un transfer de aer între cele două unități, ci un transfer de căldură. 

În al doilea rând, unitatea interioară nu produce aer rece, ci pur și simplu recirculă aerul cald din interiorul locuinței, pe care-l răcește și abia apoi îl retransmite răcit la interior. 

Cele mai importante componente și cum interacționează 

Am vorbit deja despre cele două unități: cea interioară și cea exterioară. Prima este alcătuită din ventilator, filtru, vaporizator și diverse elemente care asigură controlul de la distanță. 

A două, mai exact unitatea exterioară, conține compresorul, condensatorul, ventilatorul și rezervorul pentru agentul refrigerant. Cel mai des, prin agent refrigerant ne referim la freon. Acesta este o substanță specială ce poate trece din stare lichidă în stare gazoasă sub acțiunea unor anumiți factori. Proprietățile sale speciale sunt și cele care facilitează transferul de căldură. 

Freonul va fi depozitat în rezervorul din unitatea exterioară, acolo unde se va găsi într-o stare lichidă, la temperaturi scăzute. Cu ajutorul țevilor, freonul va ajunge în vaporizator și, grație mișcării ventilatorului, va fi încălzit de aerul cald filtrat. Aerul care intră în contact cu vaporizatorul va ceda căldura freonului, și apoi va fi eliberat în interior acum fiind rece.

Freonul a preluat căldura de la aerul cald și astfel a devenit gaz cu presiune mică. Pentru ca procesul să poată fi reluat, freonul trebuie să redevină lichid. Asta se va întâmpla datorită compresorului, cel care va crește presiunea gazului rece și-l va transforma în gaz fierbinte cu presiune mare. Condensatorul și ventilatorul vor răci gazul, transformându-l în lichid, iar căldura rezultată va fi eliminată în exterior. Agentul lichid va ajunge din nou în rezervor și va pleca într-un nou ciclu de răcire. 

Acum înțelegi mai bine cum funcționează acest aparat?