Vitamina B6, corelată cu un risc scăzut de cancer pulmonar

Vitamina B6, corelată cu un risc scăzut de cancer pulmonar

Fumătorii care au o suficientă cantitate de vitamina B6 în sânge par să prezinte un risc mai scăzut de a face cancer pulmonar, arată un recent studiu european, realizat de World Cancer Research Fund (WCRF) şi care a avut peste 400.000 de subiecţi.

Cercetarea a durat peste opt ani şi a fost desfăşurată în 10 ţări europene. S-a constatat că, dincolo de obiceiurile privind fumatul, participanţii la studiu al căror nivel de vitamina B6 din sânge şi al aminoacidului metionin, aveau un risc de a dezvolta cancer pulmonar cu jumătate mai redus decât aceia cu nivele scăzute sau normale de vitamina B6.

Această vitamină poate fi sintetizată în mod natural din alune, nuci, peşte şi carne sau poate fi luată sub formă de suplimente nutritive. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că cea mai bună soluţie de prevenire a apariţiei cancerului pulmonar este renunţarea la fumat, întrucât este încă prea devreme să susţină ca definitivă ideea că vitaminele oferă o extraprotecţie anticancerigenă. "Nivelul crescut de vitamine din organism reflectă pur şi simplu un stil de viaţă sănătos", spun cercetătorii citaţi de BBC. "Aceste descoperiri sunt, într-adevăr, deosebit de importante pentru înţelegerea procesului dezvoltării cancerului pulmonar şi ar putea avea implicaţii în prevenirea lui. Însă, este deosebit de important să transmitem un mesaj clar către fumători, care trebuie să înţeleagă că aportul de vitamina B nu este şi nu va fi niciodată un substitut renunţării la fumat", spune doctorul Panagiota Mitrou, de la WCRF.

Ne puteți urmări și pe Google News