Adulţii care au viaţă socială, sunt implicaţi în activităţi artistice, au hobby-uri îşi păstrează mintea ascuţită. În mod surprinzător, cei care au folosit mai târziu în viaţă calculatorul au şi ei un risc mai crescut de a dezvolta boli neurodegenerative.
Viaţa socială îţi ţine creierul viu, sunt categorici cercetătorii. Practicarea unor activităţi cognitive are efecte benefice pe termen lung asupra gândirii, a explicat Rosebud Roberts, preşedinte al diviziei de epidemiologie de la Clinica Mayo din Rochester Minn. Cercetătorii au constatat că adulţii care iau parte la diferite activităţi sunt mai puţin expuşi riscului declinului de gândire.
Arta te ajută să nu devii senil Ei au observat că persoanele educate care au preocupări artistice de-a lungul vârstei de mijloc şi mai târziu, la senectute, au un risc sensibil mai scăzut să devină senili.
De aceeaşi părere este şi dr. Anton Porsteinsson, specialist în Alzheimer de la Universitatea de Medicină Rochester din New York, care a spus că participarea la viaţa socială pare să protejeze împotriva declinului mental.
Depresia contribuie la declinul mental Este greu de spus ce e înainte - oul sau găina – însă cert este că date pe care le avem indică faptul că activitatea creatoare stimulează anumite părţi ale creierului care sunt mai vulnerabile la procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii au arătat şi că printre factorii de risc care produc declinul mental se numără şi depresia. Hipertensiunea arterială şi bolile vasculare sunt următorii factori de risc. Acestea din urmă au efecte asupra vaselor mici de sânge care alimentează ţesutul cerebral şi reduc treptat oxigenul la celulele cerebrale. În cele din urmă aceste situaţii duc la moartea unei părţi însemnate din creier. Oamenii de ştiinţă au mai arătat că exerciţiile fizice şi dieta sănătoasă îmbunătăţesc funcţionarea creierului. Nu fiţi tot timpul trişti, ci, dimpotrivă, optimişti şi pozitivi în fiecare etapă a vieţii, au spus ei.
Sursa foto: TVR