Cum să-ţi asiguri o pensie decentă în şase etape

Cum să-ţi asiguri o pensie decentă în şase etape

Acum vă doriţi să nu aveţi niciun fel de grijă în legătură cu banii când veţi fi la pensie. Cu toate acestea, ştiţi că pensia legală de care veţi beneficia va fi mult mai mică decât salariul pe care îl primiţi. Cum puteţi compensa această diferenţă? Începeţi prin a răspunde la câteva întrebări.

1. La cât se ridică pensia legală?

Este suma de bani pe care o veţi primi de la stat în contul pensiei legale. Aceasta depinde de salariul pe care îl aveţi pe parcursul carierei şi de situaţia familială. Puteţi încerca să faceţi un calcul ţinând cont de numărul anilor în care contribuiţi la bugetul de pensii şi de suma pe care o viraţi către stat sau chiar să apelaţi în acest scop la ajutorul specialiştilor de la casele de pensii.

2. Cât veţi primi din pensia privată obligatorie?

Ne puteți urmări și pe Google News

Lunar, o parte din suma destinată pensiei vi se virează într-un fond privat care face parte din Pilonul II de pensii. Cel puţin o dată pe an, primiţi de la fondul de pensii cu care aveţi contract o informare despre stadiul cotizaţiei, precum şi despre randamentul obţinut. Deoarece este foarte dificil să faceţi un calcul, puteţi discuta cu reprezentanţii administratorului de pensii private care vă va contura un tablou cât mai apropiat de realitatea de la acel moment.

3. Ce venituri vă doriţi să aveţi când veţi ieşi la pensie?

Întotdeauna există o diferenţă, un ecart între salariul pe care îl primiţi în timp ce sunteţi angajat şi banii pe care îi primiţi lunar la pensie. "Scopul unei planificări eficiente este cel puţin să-ţi menţii nivelul de trai de dinainte să ieşi la pensie. Asta înseamnă să-ţi poţi păstra aceleaşi obiceiuri de consum chiar şi după ce te retragi din câmpul muncii", explică planificatorul financiar Jo Stremersch de la compania Stremersch, Van Broekhoven & Partners.

"Unele persoane însă doresc să-şi păstreze chair şi acelaşi nivel al veniturilor. De altfel, o serie de cheltuieli dispar până la momentul ieşirii la pensie: creditul pentru locuinţă este rambursat, copiii pleacă de acasă. Şi atunci îşi pot permite, de exemplu, să călătorească în jurul lumii", adaugă specialistul, citat de publicaţia belgiană L'Echo.

4. Cât timp doriţi să primiţi acest venit?

Trebuie să completaţi această diferenţă de venituri până la moarte, care este un moment imprevizibil. Astfel, atunci când vă planificaţi pensia, puteţi lua în calcul speranţa medie de viaţă. În România, speranţa medie de viaţă este de 70 ani la bărbaţi şi 77 ani la femei.

"Unele persoane însă preferă să fie mai prudente. Speranţa de viaţă este o medie. Unii mor mai tineri, alţii mai bătrâni. Pentru a evita un sfârşit de viaţă fără bani, noi ne bazăm unele planificări pe o speranţă de viaţă de 100 de ani", explică Jo Stremersch.

5. De ce capital suplimentar aveţi nevoie?

Odată ce v-aţi identificat nevoile în materie de venituri şi numărul de ani în care veţi beneficia de acestea, puteţi calcula capitalul de care aveţi nevoie. "Mai întâi, întrebaţi-vă dacă vă puteţi menţine capitalul intact sau dacă intenţionaţi să consumaţi din el câte puţin. Însă dacă alegeţi să nu vă atingeţi din capital şi să trăiţi numai din dobândă, suma de bani care se adună va fi mult mai mare", avertizează specialistul citat.

Capitalul pe care îl constituiţi va fi investit. În planificarea pensiei, luaţi în considerare un anumit randament. Este randamentul real pe care îl obţineţi din plasamente, dacă scădeţi rata inflaţiei.

6. Cum să vă constituiţi capitalul?

Odată cunoscută valoarea capitalului de care aveţi nevoie, rămâne doar să-l constituiţi. Pentru aceasta, aveţi diferite opţiuni: pensie privată opţională (Pilonul III de pensii), asigurări de viaţă sau un depozit bancar.

Citiţi şi:

  • Câţi bani să pui deoparte pentru un trai decent la pensie
  • Cum îţi alegi fondul privat de pensii