Cum să-ți ajungă salariul. Ce trebuie să faci în fiecare lună pentru a scăpa de probleme

Cum să-ți ajungă salariul. Ce trebuie să faci în fiecare lună pentru a scăpa de probleme Sursă foto: pixabay.com

Specialiștii din domeniul finanțelor vin cu sfaturi utile în această perioadă de criză energetică. Așadar, ei au o serie de recomandări pentru cum putem să ne organizăm mai bine banii, ca să ne ajungă de la o lună la alta.

Adrian Asoltanie, trainer de Educaţie financiară, le-a oferit o serie de sfaturi românilor pentru a se putea organiza mai bine de la un salariu la altul. Mai exact, Asoltanie a precizat ce trebuie să facem pentru a ne ajunge banii de la o lună la alta. În primul rând, specialistul a început prin a explica că statisticile au arătat că între 17%-20% nu scriu pe foaie ce sume au cheltuit în fiecare lună.

În acest context, primul sfat pe care el l-a oferit este că ar fi bine ca românii să scrie pe foaie exact ce au cheltuit. Mai mult decât atât, este important să stabilești ce este esențial de cumpărat și ce nu. O altă recomandare se referă la primele pe care le primești de la locul de muncă. Acestea ar trebuie puse de-o parte pentru economii. Ulterior, din restul salariilor plătește obligațiile fixe.

Există două categorii de cheltuieli: cele esenţiale și opționale. În prima categorie se regăsesc: mâncarea, sănătatea și datoriile. Pe de altă parte, cheltuielile opționale se referă la fi banii de vacanţe, haine sau ieşiri în oraş. În plus, Asoltanei a adăugat că banii care au rămas în urma cheltuielilor trebuie să îți ajungă până la salariul următor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfaturi pentru a avea mai multă grijă de propriile venituri

Un alt sfat este să îți calculezi bugetul pe un an, nu pe lună, pentru că aşa vei avea surprize. În urma calculului, poți să realizezi că muncești trei sau chiar patru luni pe an pentru a mânca prânzul în oraş. Alt lucru important este să notezi în fiecare zi cheltuielile pe care lei-ai avut.

De asemenea, ar fi ideal ca la finalul lunii să compari cheltuielile estimate cu cele făcute. În acest fel îți vei putea da seama dacă ai reușit să ajustezi sumele cheltuite. În caz contrar, trebuie să îți schimbi obiceiurile pentru că îți vei da seama că nu îți permiți acele lucruri. Atunci când vine vorba de bani puşi de-o parte, cel mai important este ca înainte de toate să te plătești pe tine. Trainerul s-a referit la faptul că e important să economisești 10% din venit şi apoi să plătești obligaţiile fixe: cum ar fi ratele sau mâncarea.

Recomandările au fost făcute de Adrian Asoltanie, trainer de Educaţie financiară, sâmbătă, 22 octombrie. la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.