Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum să te fereşti de fracturi
Cum să te fereşti de fracturi

Cum să te fereşti de fracturi

O banală cădere poate avea urmări tragice pentru persoanele de peste 60 de ani. Medicii explică cum pot fi prevenite căderile, dar şi care sunt cele mai bune tehnici de ridicare.

Căzăturile reprezintă o problemă majoră a persoanelor în vârstă, putând cauza fracturi care necesită o perioadă îndelungată de recuperare sau chiar leziuni fatale.
"La bătrâni orice căzătură, chiar şi una banală, din pat, se poate solda cu o fractură", precizează Corneliu Dan Popescu, medic primar ortoped la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. Cele mai frecvente, dar şi cele mai grave sunt fracturile de şold, urmate de fracturi ale mâinii şi ale gleznei, spune medicul.
Bolile care cresc riscul de a cădea
Studiile arată că cel mai adesea căzăturile în rândul bătrânilor sunt cauzate de vreme nefavorabilă, probleme de mo tricitate, scăderi de tensiune, ameţeli sau tulburări de vedere. Dacă aveţi probleme cardiace sau aţi suferit un atac cerebral, este posibil să aveţi muşchii slăbiţi, dereglări ale echilibrului, să vă simţiţi obosit sau să ameţiţi.
Dacă aveţi tensiunea arterială scăzută puteţi avea frecvent stări de ameţeală sau de leşin, în special atunci când vă ridicaţi brusc. Diabetul poate cauza o pierdere a sensibilităţii picioarelor, fapt care vă poate compromite echilibrul. Bronşita cronică sau emfizemul pulmonar determină probleme de respiraţie, care la rândul lor pot cauza oboseală şi ameţeli.
O vedere slăbită va face mai dificilă aproximarea distanţelor sau evitarea obstacolelor, mai ales noaptea. "Bătrânii trebuie să îşi controleze afecţiunile care pot provoca în special ameţeli sau dereglări ale echilibrului", sfătuieşte medicul ortoped Corneliu Dan Popescu.
De asemenea, vârstnicii nu ar trebui să se aventureze la mişcări ample care se pot solda foarte uşor cu căzături. Acestea includ treburi gospodăreşti precum adunării de fructe direct din pom. Pentru a evita căzăturile prin împiedicare, vârstincii "ar trebui să fie atenţi la orice mişcare pe care o fac, inclusiv la cele banale, cum ar fi deplasarea prin casă", adaugă ortopedul.
Cercetările arată că bătrânii care au o viaţă mai puţin activă sunt mai predispuşi la căzături, fiindcă le lipseşte puterea. "Exerciţiul fizic îmbunătăţeşte tonusul muscular şi ajută la controlul echilibrului", spune ortopedul.
Exerciţiile fizice vor da un impuls sistemului cardio-vascular şi plămânilor, ceea ce va duce la o creştere a energiei şi a rezistenţei. Pe de altă parte, abilitatea de a ne menţine echilibrul trebuie exersată pe tot parcursul vieţii pentru a nu se diminua. Este important deci să mergeţi cât mai mult, fie fără ajutor, fie cu un baston sau un cadru.
Cum vă ridicaţi dacă aţi căzut
Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să încercaţi să vă ridicaţi. Daca vă ridicaţi însă prea repede sau într-un mod incorect, puteţi să înrăutăţiţi leziunile cauzate de căzătură. Înainte de a vă ridica, e indicat să căutaţi un obiect robust în care să vă puteţi sprijini (un obiect de mobilier, o treaptă a unei scări, o balustradă sau o bancă).
Apoi, rostogoliţi-vă pe o parte, mişcând mai întâi capul, apoi umerii, braţele, şoldurile şi în final picoarele. Împingeţi ulterior în mâini şi ridicaţi partea superioară a corpului. Ridicaţi capul şi rămâneţi câteva secunde în această poziţie pentru a vă echilibra.
Ridicaţi-vă în mâini şi genunchi şi mergeţi astfel până la obiectul de care vă puteţi sprijini. Puneţi ambele mâni pe acest obiect, ridicaţi-vă de pe sol şi aşezaţi-vă.
TEHNOLOGIE

Aparatul care sună dacă ai căzut în casă şi nu poţi ajunge la telefon
Peste 75.000 de americani şi canadieni sunt abonaţi la un sistem care le permite să ceară ajutor apăsând butonul unui aparat pe care-l poartă la gât. În situaţia în care li se opreşte inima, există şi o variantă de dispozitiv care cere ajutor automat.
Dispozitivul se conectează la un telefon din casă şi sună la un centru unde un asistent stabileşte dacă sună la salvare sau doar rudele persoanei în cauză. Dispozitivul va fi lansat şi în Japonia şi Europa, unde va fi acoperit prin sistemele de asigurări. În medie, abonamentul la un astfel de serviciu e de 37 de dolari lunar.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: