![Cum să prelungești durata de viață a laptopului tău](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2020/05/evz_laptop-1024x683.jpg)
Echipamentele tehnologice suferă de obsolescență programată. Acest termen semnifică faptul că timpul de viață utilă al unui aparat are un final, adică nu durează la nesfârșit.
Acest lucru se aplică și dispozitivelor mobile, calculatoarelor, laptopurilor și oricărui tip de gadget sau aparat electrocasnic.
Prelungirea vieții utile a unui laptop este un lucru factibil și nu trebuie decât puțină atenție pentru a-l îngriji, curăța și actualiza periodic. Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a prelungi viața laptopului tău. Nu ai comandat inca laptop de la eMAG?
1. Tratează-l cu grijă
Asta nu înseamnă că trebuie să-i dai bună ziua de câte ori îl vezi, ci trebuie să-l tratezi cu delicatețe, responsabilitate și multă grijă. Astfel, viața sa utilă se va prelungi automat. Asta pentru că, tratându-l cu grijă vei evita daune, lovituri sau zgârieturi. Printre lucrurile pe care le poți face pentru a reuși asta sunt următoarele:
- nu-l lăsa în lumina directă a soarelui - nu-l lăsa la îndemâna copiilor sau a animalelor de casă - nu lăsa laptopul în locuri de mare risc - nu mânca și nu fuma în apropierea laptopului - spală-te pe mâini înainte să-l folosești - păstrează laptopul în locuri ferite de praf - nu lăsa laptopul la încărcat întreaga zi, conectează-l doar atunci când e neapărată nevoie.
2. Curăță-l periodic
Dacă folosești laptopul zilnic și timp de mai multe ori pe zi, ai grijă să-l cureți periodic, dacă se poate tot zilnic. O cârpă uscată e suficientă pentru a-l șterge de praf pe întreaga suprafață a tastaturii și ecranului, concentrându-te pe punctele în care se poate acumula grăsimea sau agenți contaminanți: margini, colțuri, spațiul dintre taste etc. E necesar să-l cureți și pe partea dorsală, pe unde se face accesul la componentele sale interne. Acest lucru trebuie făcut, însă, cu laptopul închis și deconectat.
3. Fă curățenie în foldere
Există programe, servicii și aplicații care sunt folosite o dată și apoi ocupă doar spațiu inutil pe laptop. Aceste e recomandabil să le ștergi și să eliberezi spațiu pe hard-disk. Eliberezi memorie, crește randamentul echipamentului și acesta va emita mai puțină căldură dacă nu va executa programe inutile.
4. Schimbă configurația
Ecranul unui laptop poate fi cel mai mare consumator de baterie. Reducând nivelul de luminozitate, strălucire și alți factori care consumă energie, bateria poate fi optimizată. Totodată, se pot opri conexiunile bluetooth sau wi-fi, dacă acestea nu sunt utilizate în acel moment. Acest lucru va contribui și el la creșterea duratei de viață a bateriei.
5. Folosește componente externe sau periferice
Când sunt adăugate periferice, precum un mouse, un monitor sau o tastatură externă, viața utilă a componentelor integrate ale laptopului crește. Acest lucru se datorează faptului că acestea nu mai sunt folosite la fel de intensiv. Recomandabil este să intercalezi folosirea lor cu folosirea perifericelor externe, pentru a conserva durata de viață a ambelor. De exemplu, folosește uneori touchpad-ul, iar alteori un mouse.
6. Actualizează laptopul
Un laptop actualizat durează mai mult, dat fiind că crește nivelul de randament și devine mult mai rapid. Se poate începe prin schimbarea componentelor, precum bateria, memoria internă sau hard disk-ul. Deși acest lucru poate aduce costuri suplimentare, tot sunt mai ieftine decât un laptop întreg nou.
7. Schimbă sistemul de operare
Instalarea unui nou sistem de operare poate fi de ajutor pentru a crește durata de viață a laptopului. E adevărat, e bine să realizezi înainte un back-up al datelor și fișierelor de pe laptop, pentru a nu le pierde.