Cum să gândeşti ca un medaliat cu aur. Trei sfaturi pentru a avea succes

Cum să gândeşti ca un medaliat cu aur. Trei sfaturi pentru a avea succes

Atleţii de elită se confruntă cu aceleaşi provocări mentale pe care le întâmpină antreprenorii de succes zi de zi, afirmă psihologul JoAnn Dahlkoetter, specializată pe sport şi performanţă, din San Carlo, California, scrie entrepreneur.com.

Pe lângă faptul că este coach pentru lideri în business, JoAnn Dahlkoetter are printre clienţi cinci sportivi care au câştigat medalii de aur la Jocurile Olimpice. Psihologul a observat că multe dintre strategiile folosite de atleţi pentru a-şi depăşi obstacolele mentale funcţionează la fel de bine şi în afaceri.

Iată ce sfaturi le dă psihologul JoAnn Dahlkoetter oamenilor de afaceri, fie că abia îşi încep o afacere sau doresc să şi-o dezvolte, referitor la cele mai solicitante trei provocări psihologice.

Provocarea nr. 1 - Gândirea negativă. Căderile pot avea loc în atletism, în afaceri şi în viaţă. Începe să-ţi pui întrebări pozitive atunci când te surprinzi gândind lucruri precum: "Nu sunt suficient de bun", "Nu pot să fac acest lucru" sau "Nimic nu merge cum trebuie". În locul acestor fraze, încercaţi: "Ce părţi pozitive are această situaţie?", "Ce instrumente şi resurse îmi sunt necesare pentru a merge în direcţia pe care mi-o doresc?" Întrebările pozitive legate de lucrurile care vi se întâmplă vă pot ajuta să mergeţi înainte. Poate clientul mare pe care l-ai pierdut nu era oricum cel mai bun, iar acum ai capacitatea de a deservi un cient mai mare şi mai bun. Pe măsură ce transformi gândurile negative în gânduri pozitive, vei reuşi să observi oportunităţile în situaţiile adverse, spune Dahkloetter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Provocarea nr. 2 - Epuizarea. Aşa cum atleţii ajung să aibă răni sau să fie obosiţi cronic, chiar şi cei mai rezistenţi oameni de afaceri pot obosi de la a investi încontinuu în business-ul lor. La sfaturile înţelepte de a mânca sănătos şi de a dormi suficient, psihologul citat spune că este imperios necesar să vă planificaţi pauze cuprinse între câteva ore, în care să vă deconectaţi total, până la câteva zile departe de localitate. Dacă acest lucru nu este posibil, încercaţi să vă luaţi măcar "o vacanţă mentală". Mergeţi într-un loc unde să nu fiţi întrerupt timp de 5-10 minute. Respiraţi adânc şi vizualizaţi-vă relaxându-vă într-un cadru frumos, cum ar fi la plajă. Cercetările au demonstrat efectele pozitive ale meditaţiei asupra nivelul stresului şi asupra sănătăţii. Un studiu elaborat recent de Universitatea din Washington arată că meditaţia permanentă poate creşte concentrarea şi vă poate face mai productivi.

Provocarea nr. 3 - Frica. În timpul Jocurilor Olimpice, intervine unica ocazie pentru un atlet de a-şi arăta performanţele obţinute în urma unui deceniu sau chiar mai mult de muncă. "Oamenii de afaceri se confruntă cu asemenea presiuni atunci când întâmpină obstacole care le ameninţă business-ul sau alte piedici. Când frica ajunge să te paralizeze, trebuie să mergi înapoi, la bază", spune psihologul JoAnn Dahlkoetter.

"Amintiţi-vă de abilităţile şi talentele care v-au adus la succes pe care îl aveţi acum", spune ea. "Vizualizează-te repetat ca şi cum ai fi obţinut deja rezultatul dorit". Apoi, concentrează-te pe moment. Nu te gândi la trecut şi nici nu-ţi fă griji legate de viitor. În schimb, determină care este următorul lucru nemijlocit pe care trebuie să-l faci pentru a obţine rezultatul dorit. Dacă sunteţi îngrijorat cu privire la încheierea unei mari afaceri, faceţi o listă de sarcini care vă vor oferi cele mai mari avantaje posibile - studierea punctelor forte şi punctele slabe ale concurenţilor, scrieţi o ofertă şoc, perfecţionaţi-vă prezentarea - şi apoi abordaţi-le pe rând. A întreprinde acţiuni pozitive este o modalitate puternică de a alunga frica, spune ea.