Cum să faci bani din pasiune? Florăria Magnolia a cunoscut succesul internațional

Cum să faci bani din pasiune? Florăria Magnolia a cunoscut succesul internațional Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Probabil ceea ce ne lipsește nouă, oamenilor, în momentul actual nu ține de bani sau averi, ci de lucruri simple. Am uitat să apreciem ceea ce ne înconjoară, și cu siguranță nu mai vedem florile la adevărata simbolistică. Acestea sunt elementele ce ne mențin încă vii într-o lume gri. Sunt simboluri ale frumuseții și naturii trecătoare care țin să ne amintească de fabulosul din jurul nostru.

De la arta orientală a aranjamentelor florale, la știința design-ului floral din Europa și SUA, florăria este de secole o afacere profitabilă. Dezvoltată prima dată ca business în Olanda, la mijlocul secolului al XIX-lea, când negustorii vindeau buchetele „fabricate“ ca elemente de decor, florile alimentează astăzi o mare industrie, în care frumusețea și banii merg mănâ-n mână.

Magnolia, de peste 25 de ani în industria florilor din România

Magnolia este una dintre cele mai mari rețele de florării din România, care activează în industrie de peste 25 de ani. Prima unitate a fost deschisă în 1997 în Bistrița. Este cea mai veche florărie din România înregistrată cu domeniul la RoTLD, care achiziționează flori de calitate extra la bursa internațională de flori din Olanda, scrie infofinanciar.ro.

O echipă de 150 de oameni realizează aranjamente creative și rafinate, atât pentru România, cât și pentru străinătate. Acestea ajung la destinatar în maximum 24 de ore, luând în calcul și diferența de fus orar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ioana Molnar, director general al Florăriei Magnolia, susține că, pentru ea, florile reprezintă un mod de a-ți transmite emoțiile, gândurile și sentimentele către ceilalți. „Mesajul care însoțește florile este cel ce dăinuie în timp, emoția creată în inima destinatarului“, a precizat antreprenoarea. Ioana Molnar a identificat această nevoie pe piața din România și a dezvoltat o afacere cu flori la nivel internațional.

Ioana Molnar, director general al Florăriei Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Ioana Molnar, director general al Florăriei Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Dor, dragoste și apreciere de la Florăria Magnolia în toată lumea

Florăria Magnolia are parteneri în peste 140 de țări, iar livrarea peste granițe este cel mai popular serviciu solicitat de clienții. Buchetele ajung în țări precum Anglia, Spania, Italia sau chiar din America. Cele mai multe livrări din străinătate sunt solicitate de românii plecați peste hotare pentru cei de acasă, pentru a-și exprima dragostea, aprecierea și dorul.

De asemenea, un alt serviciu preferat de clienți este cel de garanție de 300%, unicul în industrie. „Credem că este un act de curaj și totodată de încredere în puterile noastre. Reclamațiile reprezintă între 0,5% și 1% din totalul de comenzi online. Și cazuri în care să recurgem la acest serviciu sunt foarte puține, fapt ce ne bucură“, a precizat directorul general.

Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Retailul online începe să devină preferatul oamenilor în detrimentul celui clasic. Ioana Molnar a explicat că florăria s-a bucurat de o creștere sănătoasă încă de la început, însă s-a dezvoltat mai mult în ultimii ani și pe partea de online.

În momentul actual, site-ul companiei, creat în anul 2001 este primul de acest gen din România. Dar este și lider național încă de la început. Atenți la clienți și nevoile lor, cei de la Florăria Magnolia încearcă, atunci când identifică o nouă necesitate, să o întâmpine cât mai repede.

„Dincolo de faptul că este o afacere, Magnolia este într-o zonă creativă. Astfel încât ne place să implementăm cele mai noi trenduri în materie de flori, culori și artă florală. Floriștii noștri sunt în permanență instruiți în această privință“, a afirmat directorul general.

Software creat pentru reducerea pierderilor

Atenția permanentă la stocul de flori, pentru că marfa este perisabilă, obligă echipa Magnolia să fie foarte vigilentă. Acest lucru a dus la crearea unor tool-uri care îi ajută la optimizarea pierderilor.

Potrivit Ioanei Molnar, există un procent recomandat de pierderi din achiziții. „Avem un soft implementat care recomandă, în funcție de perioada anului, sărbători și istoric, câtă marfă să-și comande fiecare manager. Apoi, întreținerea florilor este o prioritate pentru noi. În depozite ținem florile între 4-8 grade. Iar în florării avem instalații frigorifice de mare putere“, a declarat aceasta.

Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Toate aceste operațiuni presupun costuri, care trebuie ținut în echilibru. La finele lui 2023, s-a creionat un buget sustenabil pentru anul în curs. Principalele cheltuieli sunt legate de salarii, dar și de valoarea chiriilor. În ceea ce privește centrul, cele mai mari cheltuieli sunt alocate software-ului și marketingului.

„Le-am bugetat pentru tot anul și le monitorizăm, pentru ca fiecare cheltuială să fie încadrată în buget. Orice factură în afara sumelor bugetate este analizată cu atenție“, ne-a precizat Ioana.

Un model de management eficient, după cum arată cifra de afaceri pentru 2023, de 17 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul anterior.

Provocările din piață și investiții pentru a excela

Provocările din această industrie nu sunt mici, iar printre cele mai importante se numără concurența comerțului la negru, dar și inflația în creștere, adiacentă tuturor cheltuielilor.

În plus, pentru ca afacerea să se dezvolte și să se mențină în linie cu modernizările ce apar, și investițiile trebuie să fie mari și diverse.

„Am investit și investim în continuare neașteptat de mult (pentru domeniul nostru) în software, în dezvoltarea propriului sistem informatic, de altfel foarte customizat. 2,5% din cifra de afaceri o alocăm acestei dezvoltări“, a subliniat directorul general.

Astfel, dacă un client comandă un buchet de flori în Galați, site-ul are acces la toate stocurile reale din oraș pentru fiecare floare. Iar în doar două ore, buchetul ales este livrat către client.

În ceea ce privește tendințele în arta florală, acestea nu sunt atât de versatile precum cele din modă. Diferența ține mai mult de forma aranjamentelor, a buchetelor, de compoziția florală, dar și de coloristică.

„Acum sunt mult întâlnite buchetele bogate, ca și cantitate de flori, și în culori pastelate. Ambalajele tind să fie bio-degradabile. Noi comercializăm aproape în totalitate ambalaje de genul nature-friendly. Sigur, în evenimentele private, în funcție de tematică, realizăm aranjamente mai îndraznețe, haute-couture“, ne-a mai spus Ioana.

Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Florăria Magnolia, Sursa foto Arhiva companiei

Indiferent de culoare, mărime sau fel, florile au fost, sunt și cu siguranță vor fi unul dintre cele mai apreciate cadouri. Dar a avea un magazin cu flori este o afacere curajoasă, cea mai mare provocare fiind dată de scalarea afacerii. Acesta este și principalul motiv pentru care nu sunt atât de multe lanțuri de florării, nici în România, dar nici în străinătate. Cu toate că domeniul este unul fabulos și provocările sunt pe măsură.